VPN | Sikkerhed og Fordele [Komplet Guide]

Hvad kan man bruge en VPN til?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

En VPN-forbindelse beskytter din færden på internettet og den er især nyttig, hvis du skal bruge et offentligt WiFi-netværk. Derudover har du mulighed for at ændre din serverplacering til andre steder i hele verden og på den måde kan du fx tilgå alle streamingtjenester fra udlandet og se deres indhold.

Hvad betyder VPN?

Hvad står VPN for? VPN står for Virtual Private Network og bruges til at skabe mere sikkerhed, når du surfer på nettet. En VPN krypterer din internettrafik ved at kryptere dine oplysninger og skjule din IP-adresse, så hverken din internetudbyder eller uvedkommende kan følge med i, hvad du laver på nettet.

Fordele ved at bruge en VPN?

Der er mange fordele ved at bruge en VPN, vi har her lavet en liste over de bedste:

 1. Du kan skjule din lokation og IP-adresse.
  Dette kan du gøre ved at vælge mellem forskellige serverplaceringer i verden og derved surfe sikkert på nettet.

 2. Du kan kryptere din kommunikation.
  De fleste VPN benytter sig af 256-bit kryptering til at beskytte din data, hvilket betyder at du sikkert kan surfe på offentlige WiFi-hotspots, såsom på caféer eller i lufthavne, da dine data (kodeord, e-mails, billeder, bankdata og andre personfølsomme data) ikke kan opsnappes af andre.

 3. Du kan se dit yndlingsindhold.
  Der er stor forskel på, hvilket indhold vi i Danmark kan tilgå på fx Netflix og hvad de i USA kan tilgå. Ved at bruge en VPN-forbindelse har du mulighed for at ændre din serverplacering til et sted i USA og på den måde tilgå alle dine yndlingsfilm og -serier, som kun kan ses på amerikansk Netflix.

 4. Du kan se blokerede hjemmesider.
  Du kan, ved at bruge en VPN-forbindelse, få adgang til hjemmesider som er blokeret fra din lokation. Det kan fx være YouTube-videoer, som har lande-restriktioner eller hvis du er på et skole- eller kontornetværk, som har blokeret eller begrænset adgang til nogle hjemmesider.

 5. Du kan undgå censur og overvågning.
  Du kan stoppe din internetudbyder, netværksadministratorer og endda regeringer fra at snage i din færden online. Med en VPN-forbindelse kan ingen hverken læse dine data eller se, hvilke hjemmesider, du besøger.

 6. Du kan finde tilbud og bekæmpe reklamer.
  Ved at skjule din lokation og IP-adresse, gør du det mere besværligt for tredjepartssider og -servicer at tage forskellige priser for ting eller vise målrettede reklamer, alt afhængigt at din lokation. Et eksempel på dette kan være Momondo, som ændrer deres priser, hvis du ikke købte en flybillet første gang du besøgte deres hjemmeside.

Er VPN nødvendigt?

Hvis du ofte benytter åbne eller offentlige WiFi-hotspots på fx caféer, restauranter, lufthavne osv., så er det en rigtig god idé at benytte en sikker VPN-forbindelse og på den måde sikre dine data. 

Derudover kommer der også flere trusler online, samtidigt med at vi bruger internettet til flere og mere personlige ting. Det er ikke den bedste kombination og selvom de fleste, som har trådløst WiFi i hjemmet, har kode på, er det faktisk utroligt lette at bryde. Derfor kan det være en rigtig god idé også at benytte en VPN-forbindelse i privaten.

Hvor sikker er en VPN?

Ved spørgsmålet om, hvor sikker en VPN-forbindelse er, er det vigtigt at pointere, at en VPNet ikke fungerer som et omfattende antivirusprogram. Så selvom det beskytter din lokalitet, IP-adresse og krypterer din internethistorik, så beskytter VPN-forbindelsen ikke din computer mod indtrængen udefra, såsom trojanske heste, vira, bots eller anden malware. For at beskytte mod det, er det vigtigt, at benytte et godt antivirusprogram.

Derudover er det også vigtigt, at du vælger den bedste VPN-udbyder, for selvom din internetudbyder ikke kan se din internettrafik, så kan din VPN-udbyder. Det betyder at, hvis din VPN-udbyder kompromitteres, så bliver du også kompromitteret. Det er derfor virkelig vigtigt, at du vælger en VPN-udbyder, som du stoler på, så du opnår det maksimale sikkerhedsniveau.

Alt i alt er en VPN sikker at benytte, så længe du vælger en VPN-udbyder som du stoler på. Derudover vil vi til hver en tid anbefale at anskaffe dig et godt antivirusprogram, da samspillet mellem det og en god VPN-forbindelse vil give dig maksimal sikkerhed.

Er VPN lovligt?

Ja, det er 100% lovligt at benytte sig af en VPN-forbindelse. Det skal dog nævnes, at det stadig er ulovligt at downloade fx torrents og andre piratkopierede film, selvom du benytter dig af en VPN-forbindelse.

Hvis du fx ser amerikansk Netflix i Danmark, eller ser dansk TV i udlandet, kan det være i strid med tjenestens brugerbetingelser. Det er dog ikke ensbetydende med, at det er ulovligt. Det kræver nemlig at det er et brud på lovgivningen, før det er ulovligt - her skal du dog være opmærksom på, at det i nogle tilfælde kan medføre konsekvenser, såsom at du får lukket eller spærret din konto.

Hvordan virker en VPN-forbindelse?

En VPN-forbindelse fungerer på den måde, at du i teorien bliver usynlig når du færdes online. Det sker ved, at din valgte VPN-udbyder stiller en server til rådighed, som så skjuler din routers IP-adresse. Din færden på internettet kan dermed ikke spores tilbage til din egen adresse. 

Vi har fundet en god og kort video, som på engelsk simpelt forklarer, hvad en VPN-forbindelse er samt, hvordan det fungerer:

Hvad koster en VPN-forbindelse?

Prisen for en VPN-forbindelse ligger typisk mellem 50 og 100 kroner pr. måned, det kommer an på, hvor god en tjeneste, det er. De fleste VPN-udbydere tilbyder dog en lavere pris, hvis man vælger at binde sig for eksempelvis 12, 24 eller 36 måneder ad gangen. Derudover afhænger prisen også af hvad der er inkluderet i pakkerne, da det koster mere, jo flere services du har brug for.

Der findes også gratis VPN-versioner, samt prøveperioder fra de forskellige udbydere, men det er sjældent at man slipper helt gratis afsted med en VPN-service, da det koster penge for udbyderne at tilbyde en VPN-forbindelse og de jo selvfølgelig gerne vil have dækket deres omkostninger.

Hvis du også ønsker en billig internet forbindelse, kan Find-internet også hjælpe med det.

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk