Hvilke bredbåndsteknologier findes der

af | apr 27, 2019 | Internet

Der er et utal af bredbåndsteknologier på det danske marked, derfor har vi sat os for at gøre det så nemt og overskueligt at finde frem til den teknologi, der matcher dit individuelle behov. Læs med herunder.

Find-Internet.dk har gjort forarbejdet for dig og præsenterer herunder de komplette overblik over, hvilke bredbåndsteknologier, man kan finde på det danske marked.

Vi har forsøgt at gøre det så nemt for dig som muligt, ved at inddele det i en tabel med en overskrift, underoverskrift og kort beskrivelse. Vi forklarer hvordan teknologien fungerer, hvor hurtig forbindelse du kan forvente at få, om forbindelsen er stabil  og meget mere.

Hvis du er i tvivl om, hvilken udbyder der er den helt rigtig til dit behov, anbefaler vi dig at du kigger på vores oversigt over Internet og Bredbånd.

Fibernet

Info Fiberinternet er den hurtigste og mest stabile type internet du som forbruger kan få. Før du kan få fiberinternet, kræver det at der bliver lagt fiberkabler ind i din lejlighed eller hus, hvis det ikke i forvejen allerede er der.
Hastighed Ønsker du at få lynhurtigt internet, så er det Fiber du skal have. Hastighederne kommer fra 10 Mbit/s og helt op til 1000 Mbit/s. Har du allerede Fibernet, så får du hastighedsgaranti, der er med til at sikre, at du altid har den absolut hurtigste hastighed til rådighed.
Flere brugere Hvis du har Fibernet i din lejlighed eller hus, vil du ikke mærke forskel, hvis I sidder 1-2 eller 7 person på forbindelsen samtidigt.
Stabilitet Denne forbindelse er meget stabil.
Latency Den forventede latency med fibernet er meget lav. Dette er blandt andet vigtigt, hvis du bruger meget til på at game online.
Mobilitet Nej – Det er dog værd at sige, at du som husstand eller virksomhed har mulighed for at opsætte en trådløs router, så du kan være på forbindelsen trådløst.
Udbydere Fullrate, Telenor, Waoo, Telia, Stofa og Hiper.

COAX (Kabel-tv-stik)

Info COAX internet, bedre kendt som Kabel-tv internet, leveres via kabel-tv-stikket med et COAX-kabel (deraf navnet).
Hastighed Med denne forbindelse kan du få hastigheder op til 500 Mbit/s, eftersom COAX er leveret gennem dit tv-stik, er der ikke behov for yderligere kabelføring.
Flere brugere Du kan fra tid til anden opleve mindre forsinkelser på dit internet, hvis I er mange brugere på den samme kanal. Derfor kan det svare sig, hvis du kontakter din udbyder og beder dem skifte dig over på en kanal, hvor der er færre brugere.
Stabilitet Denne forbindelse er stabil.
Latency Den forventede latency med COAX via TV-stikket er lav, hvilket sikrer at du kan bruge internettet til online gaming.
Mobilitet Nej – Igen kan du tilkøbe en wifi-router, som gør det muligt at tilgå internettet trådløst i hele husstanden/virksomheden.
Udbydere Fullrate, Kviknet, YouSee, Stofa og Hiper.

VDSL (Telefonstik)

Info En videreudvikling af den traditionelle ADSL-forbindelse. VDSL står for Very High Bitrate Digital. Denne forbindelse leveres, som ADSL, via dit telefonstik.
Hastighed Afhængigt af, hvor langt der er fra din adresse til centralen, kan du opleve op til 150 Mbit/s med denne forbindelse.
Flere brugere Man kan til en vis grad mærke forskel, hvis der er flere brugere, der anvender nettet samtidigt.
Stabilitet Denne forbindelse er stabil.
Latency VDSL leverer en middel latency. Hvis du ofte bruger tid på online gaming, så kræver det at du har en lav latency, hvorfor du bør kigge på COAX eller Fibernet.
Mobilitet Nej – Dog leveres denne forbindelse ofte med en trådløs wifi-router, således du kan bruge nettet uden kabel.
Udbydere Fullrate, Kviknet, Telenor, YouSee, Telia og Hiper.

ADSL (Telefonstik)

Info Denne teknologi er af noget ældre dato og benyttes ikke så ofte længere, da der er kommet noget mere moderne, hurtigere og bedre løsninger på markedet.
Hastighed Op til 20 Mbit/s.
Flere brugere Du vil opleve, at andre burgere på den samme forbindelse som dig, vil have en større/mindre påvirkning på din hastighed.
Stabilitet Stabilt.
Latency
Middel.
Mobilitet
Nej, men du vil dog være i stand til at opsætte en trådløs forbindelse i husstanden.
Udbydere
Fullrate, Kviknet, Telenor, YouSee, Telia og Hiper.

3G Mobilt bredbånd

Info 3G står for 3. generations mobile netværk. Det er et signal, der leverer data til fx. mobiltelefoner og mobile bredbåndsroutere.
Hastighed Op til 30 Mbit/s. Den hastighed du får med denne forbindelse, afhænger af hvor god dækning, der er i dit område, antallet af brugere, der benytter forbindelsen samtidigt og om du befinder dig udendørs eller indenfor.
Flere brugere Du vil i høj grad være påvirket af et større antal brugere, der benytter forbindelsen samtidigt med dig.
Stabilitet Mindre stabilt. Du vil opleve, at du mister forbindelse med 3G hvis du fx. bor i udkantsområder.
Latency Høj – egner sig ikke til f.eks. online gaming, men du vil sagtens kunne streame musik fra fx. Spotify.
Mobilitet Ja, på fx. din smartphone eller USB-dongle.
Udbydere Oister, 3, Telmore, CBB, Net1, Fullrate, Telia, Yousee, Telenor og Duka.

4G Mobilt bredbånd

Info 4G er videreudviklingen af 3G. Det betyder at denne forbindelse både er hurtigere og mere stabil end forgængeren. Denne forbindelse leveres som med 3G, via mobilnettet.
Hastighed Du kan få op til 150 Mbit/s. Denne hastighed afhænger dog af din dækning, hvor du befinder dig (inden- eller udendørs) og om antallet af andre brugere, der benytter sig af signalet samtidigt (fx. festivaller, koncerter, biografer o.lign.).
Flere brugere Desværre vil du opleve at din forbindelse kan blive påvirket af andre brugere, der bruger det samme 4G signal på samme tid som dig.
Stabilitet 4G er en mindre stabil forbindelse, da du stadig kan risikere at miste signalet og opleve dårlig dækning nogle steder i Danmark.
Latency Lav – det er muligt at spille online, ved brug af 4G, dog vil du få en meget bedre oplevelse, hvis du vælger at benytte fx. bredbånd.
Mobilitet Ja – Du kan enten benytte dig af en USB-dongle eller din smartphone.
Udbydere Oister, 3, Telmore, CBB, Net1, Fullrate, Telia, Yousee, Telenor og Duka.

 

Kategorier