Hvilket er det Bedste Internet Kabel? [Komplet Guide]

Hvilket er det bedste internet kabel?

Marie Halvorsen Munk Forfatter: Marie Halvorsen Munk
opdateret Opdateret: 19. juni, 2024

Et internetkabel indgår i de fleste netværksinstallationer og bruges til at overføre data, filer og internetadgang mellem enheder. Internetkablet forbinder din router, Switch, Hub eller lign. med din computer via et kabel. 

Hvis du er på udkig efter det bedste internet kabel, med en høj hastighed og båndbredde, så er Cat 7 (10 Gbit) og Cat 8 (40 Gbit) de bedste internet kabler på markedet.

Cat 8 understøtter en båndbredde på 2000MHz og 40 Gbit/s, hvor Cat 7 understøtter 600MHz og 10 Gbit/s.

Det vil sige at både Cat 7 og Cat 8 kan understøtte Fibernet og meget store netværksløsninger til erhverv og privat.

Det er vigtigt, at vælge det bedste internet kabel til din computer, men det kan være svært at finde ud af, hvilket der passer bedst til netop dig.

I denne artikel, vil jeg give dig en komplet netværkskabel guide over internet kabler og hvilket der passer bedst til dig.

Hvilket internet kabel skal du vælge?

Udviklingen inden for tilslutning til internettet har været stor de seneste år. Der er kommet nye og bedre internet kabler.

Et internetkabel har mange navne, bl.a. netværkskabel, LAN-kabel, patchkabel, ethernet-kabel, men de dækker alle sammen over det samme.

Uanset hvilket kabel du vælger, så er det altid en god idé at fremtidssikre dit netværk ved at anvende internetkabler fra de nyeste kategorier.

Cat 5, cat 6, cat 7, cat 8 - Hvilket skal jeg vælge?

Der findes forskellige slags kategorier af internetkabler alt efter, hvilken hastighed og båndbredde, du ønsker at have.

Derfor er det vigtigt, at du tager stilling til, hvad du ønsker at anvende dit internetkabel til, så du kan få den hastighed, der passer til dig. 

Her kan du se en tabel, der viser, de forskellige kategoriers max båndbredde og hastighed.

Kategori Max båndbredde Dataoverførselshastighed Anbefales til
Cat5 100 MHz 100 Mbit/s Små netværk og private hjem
Cat5e 100 MHz 1 Gbit/s - (1.000 Mbit/s) Små netværk og private hjem
Cat6 250 MHz 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s) op til 55 meter, og 2 Gbit/s derover - (2.000 Mbit/s) Fibernet og større netværk i private hjem
Cat6a 500 MHz 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s) Fibernet og store netværksløsninger til erhverv og privat
Cat7 600 MHz 10 Gbit/s - (10.000 Mbit/s) Fibernet og meget store netværksløsninger til erhverv og privat
Cat8 200 MHz 40 Gbit/s - (40.000 Mbit/s) Fibernet og meget store netværksløsninger til erhverv og privat

De forskellige kategorier, inden for internetkabler, er bagud kompatible.

Det vil sige, at en Cat8 kan køre med samme hastighed og max båndbredde som Cat5, men en Cat5 kan ikke køre med samme hastighed og max båndbredde som Cat8, som også er den dyreste af slagsen. 

Det er derfor vigtigt, at du overvejer, hvor mange penge du vil bruge på et internetkabel uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Er der forskel på internet kabler?

Foruden forskellen på max båndbredde og hastighed, er der også forskel på internetkablets visuelle udtryk.

Der kan være forskel på, om kablet er solidt eller blødt, om kablet er krydset eller lige, vinklet eller ej og om det er skærmede kabler eller uskærmede kabler.

Blødt eller solidt internet kabel

Når du skal købe et internet kabel, vil du støde på betegnelserne; blød og solid. Betegnelserne dækker over internetkablets indre ledere.

Altså om det er en samlet tyk leder, som kaldes solid internetkabel, eller om der er tale om flertråds tynde ledere, som kaldes blød internetkabel.

Hvis du ønsker en ledning, som du kan samle under bordet, eller sætte fast på væggen, er et blødt internet kabel at foretrække.

Hvis din ledning blot skal hænge, så er et solidt internet kabel bedre til det formål.

Krydset eller lige internet kabel

Du vil også støde på ordene krydset internetkabel eller lige internetkabel.

Et krydset internetkabel, kan anvendes, hvis der kun er to computere i et netværk.

Du skal dog bruge et lige internet kabel, hvis du vil forbinde en computer med en switch eller en hub.

Med andre ord bruges krydsede internetkabler til at skabe krydsforbindelser mellem computere og lige internetkabler bruges til at skabe lige forbindelser.

Hvilke længder internet kabler kan man få?

Der findes forskellige længder på internet kabler. Hvis du er på udkig efter et lille kabel, kan du få et internetkabel helt ned til 0,5 eller 1 meter.

Hvis der er langt mellem din router og din enhed, ville et længere internet kabel på 30 meter også være en mulighed.

Du kan altså få internet kabler fra 0,5 meter til 30 meter og endnu længere, hvis det er nødvendigt.

Hvilket netværkskabel længde, som passer bedst til dig, er en vurderingssag som du selv skal stå for.

Internet kabel til router

Ved at anvende et internet kabel mellem din computer og din router eller til dit tv, skaber du et stabilt netværk.

Du kan altså forvente en hurtigere hastighed og derved hurtigere internet. Ved at have et internet kabel til dit tv, kan det gøre en stor forskel, når du streamer.

Det er dog ikke altid, at du har brug for et internet der er meget hurtigt, da det ofte er dyrere.

Måske undrer du dig også over, hvor hurtigt internet du egentligt har brug for? Dette har vi også lavet en guide til dig omkring.

Internet kabler adapter

Med en internet kabel adapter kan du, ved at sætte dit internet kabel i adapteren, anvende dit internet kabel direkte ind i enhver PC eller MAC.

Internet kabler adapter usb

En USB internet kabel adapter er god til, hvis du ønsker at anvende et beskyttet netværk, ikke vil gå på kompromis med internethastigheden og har en lille bærbar.

Adapteren sættes blot i computerens USB-indgang, tilkobler derefter kablet i det eksterne USB netværkskort og herefter er der fri adgang til internettet.

Internet kabel usb

Internet kabler adapter mac

Du kan, med et internet kabel til mac, anvende et internet kabel, hvis du har en Macbook og stadig ønsker en kablet forbindelse.

Hvis du har en ny Macbook, kan du, via en adapter USB-C til USB3.0 lave USB 3 stikket om til et USB 3.1 og dermed anvende den internet hastighed, som du har.

Hvis du følger denne guide, kan du være sikker på, at du vil finde det bedste internet kabel til dit behov.

Hvad end du ønsker et internet kabel på 1 eller 30 m, et blødt eller solidt internet kabel, så håber vi, at du har fået svar på, hvilket internet kabel der er bedst til dig.

Internet kabel mac
Internet kabel 10m Se mere

Der findes forskellige længder på internetkabler. Du skal dog gøre op med dig selv om, hvad du skal anvende internetkablet til.

Du kan f.eks. købe et internetkabel på 10m, som ofte anvendes til at forbinde netværksudstyr og enheder i private hjem.

Internet kabel 20m Se mere

Hvis du ønsker et lidt længere internet kabel, kan du med fordel købe et internet kabel på 20m. Denne længde anvendes ofte steder, hvor der er meget plads, f.eks. i et kontorfællesskab.

Internet kabel 30m Se mere

Hvis der er lidt længere mellem din router og din computer, kan du købe et internetkabel på 30m. Her vil du have lidt mere frihed i forhold til, hvor du skal placere din router i forhold til din computer.

Dette internetkabel vil også være til dig, som måske sidder i et større kontorfællesskab, hvor der er langt fra computer til router.