Hvad er en internet browser

Kasper Ottosen
Kasper Ottosen
19 maj, 2022

Er du også lidt forvirret omkring, hvad en internet browser er og hvordan den fungerer? Så vil jeg forsøge at beskrive det i denne artikel.

En internet browser henter HTML kode fra webservere og præsenterer det på en måde, så den søgende kan læse det. Browseren tilpasser også formatet til din enhed, så det fungerer på computer, tablet og mobil.

Hvordan fungerer en internet browser teknisk?  

En internet browser eller webbrowser, et et program, som bruges til at hente data som f.eks. HTML, fra webservere. En internet browser bruger hovedsagelig HTTP(s) protokollen til at kommunikere med webserveren. Så teknisk set, så er browseren den, der sørger for at man kan hente dataen og få det fremlagt på en brugervenlig måde.

Hvad skal man kigge efter, når man vælger en browser?

Der er ofte ikke så stor en forskel på de forskellige browsere. De fremlægger dataen på stort set samme måde. Der kan dog være lidt med hastigheden, især på dem der går mere op i datasikkerhed. 

Den store forskel på browserne ligger i din datasikkerhed. Hvis du f.eks. bruger browseren Chrome, som er ejet af Google, så tracker google din adfærd og historik. Hvis du f.eks. bruger browseren Torn, så kan gemmer den intet og sørger for, at andre ikke kan tracke dig. 

Men det er dog ikke nødvendigvis dårligt at browserne gemmer din data og historik. For ofte bruger de denne data til at gøre din brugeroplevelse bedre. De gør bl.a. at du kan gemme dine adgangskoder, så du ikke skal indtaste dem hver eneste gang. Den kan også foreslå hjemmesider, du tidligere har besøgt, så du ikke skal indtaste hele adressen.

Chrome er den klart mest populære browser i den vestlige verden, og det er de fordi, at den giver den bedste brugeroplevelse. Så du skal vælge, om du går mere op i datasikkerhed og privatliv på nettet, end en god brugeroplevelse.

Er det vigtigt at have den bedste browser?

Det er ikke vigtigt at have den bedste browser, men det kan dog have sine fordele. F.eks., hvis du bruger Chrome browseren, så bruger den som standard, Google, som søgemaskine, mens Internet Explorer bruger Bing som søgemaskine.

Chrome har gjort det ekstrem godt med at lave en god browser, som kan alt det, man skal bruge og Google har gjort browseren flot og brugervenlig. Men Firefox har også en rigtig fin browser, som er god at bruge.

For nogle år siden, var der en undersøgelse, der viste, at folk der brugte Chrome og Firefox, var mere succesfulde end den der brugte Safari og Internet Explore. Men det handlede mere om at den der brugte Chrome og Firefox, havde taget et aktivt valg, om at finde noget bedre, mens de andre bare havde taget dem der som standard var installeret på deres computer.

Hvilken er den bedste browser?

Google Chrome er den klart mest populære browser, hvilket kan give en indikation om, at det er den bedste.

% af det globale browser marked på tværs af enheder:

Chrome 64,92%
Safari 15,97%
Firefox 4,33%
Samsung internet 3,29%
Microsoft Edge 2,05% 

Tallene siger meget godt, hvilken browser som brugerne mener, er den bedste. Men, hvis du går mere op i, at du ikke kan blive sporet og ramt af reklamer fra alle de sider, du har været på, så har Safari lavet nogle tiltag, så annoncørere ikke kan spore dig i mere end en dag. Hvis du gerne vil være helt off the grid, så er Torn browser den bedste på markedet.

Hvordan opdaterer man sin browser?

En browser opdaterer sig selv på desktop, så der skal du ikke tænke på det. Men på mobil og tablet er der en mulighed for, at du selv skal ind i app store og opdatere din browser app.

  • Gå ind i din app store
  • Find din browser app
  • Vælg fanen opdater
  • Tryk på knappen opdater

Stort set alle apps kan man indstille til at opdatere automatisk. Så hvis den ikke var indstillet til det, så vil jeg anbefale, at du gør dette.

Hvordan skifter man browser?

Det er forskel på, hvordan du gør det, alt efter om det er på mobil eller desktop, at du vil skifte browser.

Desktop Windows:

Når du har valgt, hvilken internet browser, du gerne vil have, så skal du bare søge på navn og browser og så vil du få muligheden for at downloade browseren. Hvis du vil have den som standard browser, så skal du gå ind i kontrolpanel og vælge standardprogrammer og derefter angive den browser som standard.

Desktop og mobil  Mac + Iphone:

Gå i app store og downloade den browser app, du skal bruge. Derefter vil jeg anbefale dig at placere ikonet der, hvor du normalt trykker dig på internettet, så det bliver din nye standard browser.

Mobil android:

Gå i Play butik og find den browser app, du vil bruge, og dowload den. Derefter vil jeg anbefale, at du flytter ikonet hen, hvor du normalt trykker dig på internettet, så det bliver din standard browser.

Internet browsers

Google Chrome
Safari
Mozilla Firefox
Samsung internet
Microsoft Edge
Internet Explorer
Torn
Opera
Avant BrowserICab
Amaya
Dillo
IBrowser
AWeb
Voyager
Espial Escape

Bedre internet forbindelse

Den rigtige internet browser løser ikke alle dine problemer. Det er vigtigt, at du altid har en hurtig og stabil internforbindelse. Hvis du ønsker et bedre internet til en god pris, kan vi anbefale at tjekke vores liste med internet priser.    

author

Skrevet af

Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen har over 8 års erfaring med opsætning og salg af bredbånd, fra hans arbejde som elektriker og Tjekbredbånd.dk