Hvad er en internet browser

Kasper Ottosen
Del på linkedin
Del på facebook
Del på twitter

Er du også lidt forvirret omkring hvad en internet browser er og hvordan den fungerer? Så vil jeg forsøge at beskrive det i denne artikel.

En internet browser henter HTML kode fra webservere og præsenterer det på en måde så den søgende kan læse det. Browseren tilpasser også formatet til din enhed så det fungerer på computer, tablet og mobil.

Hvordan fungerer en internet browser teknisk?  

En internet browser eller webbrowser et et program som bruges til at hente data som f.eks. HTML, fra webservere. En internet browser bruger hovedsagelig HTTP(s) protokollen til at kommunikere med webserveren. Så teknisk set, så er browseren den der sørger for at man kan hente dataen og for det fremlagt på en brugervenlig måde.   

Hvad skal man kigge efter når man vælger en browser?

Der er ofte ikke så stor en forskel på de forskellige browsere. De fremlægger dataen på stort set samme måde. Der kan dog være lidt med hastigheden, især på dem der går mere op i datasikkerhed. 

Den store forskel på browserne ligger i din datasikkerhed. Hvis du f.eks. bruger browseren Chrome som er ejet af Google, så tracker google din adfærd og historik. Hvis du f.eks. bruger browseren Torn, så kan gemmer intet og sørger for at andre ikke kan tracke dig. 

Men det er dog ikke nødvendigvis dårligt at browserne gemmer din data og historik. For ofte bruger de denne data til at gøre din brugeroplevelse bedre. De gør bl.a. at så du kan gemme dine adgangskoder, så du ikke skal indtaste dem hver eneste gang. Den kan også foreslå hjemmesider du tidligere har besøgt, så du ikke skal indtaste hele adressen

Chrome er den klart mest populære browser i den vestlige verden, og det er de fordi at den giver den bedste brugeroplevelse. Så du skal vælge om du går mere op i data sikkerhed og privatliv på nettet, end en god brugeroplevelse.

Er det vigtigt at have den bedste browser?

Det er ikke vigtigt at have den bedste browser, men det kan dog have sine fordele. F.eks. hvis du bruger Chrome browseren så bruger den som standard Google som søgemaskine, mens Internet Explorer bruger Bing som søgemaskine.

Chrome har gjort det ekstrem godt med at lave en god browser som kan alt det man skal bruge og gjort den flot og brugervenlig. Men Firefox har også en rigtig fin browser som er god at bruge.

For nogle år siden var der en undersøgelse der viste at folk der brugte Chrome og Firefox vare mere succesfulde end den der brugte Safari og Internet Explore. Men det handlede mere om at den der brugte Chrome og Firefox havde taget et aktivt valg om at finde noget bedre mens de andre bare havde taget dem der som standard var installere på deres computer.

Hvilken er den bedste browser?

Google Chrome er den klart mest populære browser, hvilket kan give en indikation om at det er den bedste.

% af det globale browser marked på tværs af enheder:

  1. Chrome 64,92%
  2. Safari 15,97%
  3. Firefox 4,33%
  4. Samsung internet 3,29%
  5. Microsoft Edge 2,05% 

Tallene siger meget godt hvilken browser som brugerne mener er den bedste. Men hvis du går mere op i at du ikke kan blive sporet og ramt af reklamer fra alle di sider du har været på, så har Safari lige lavet nogle tiltag så annoncører ikke kan spore dig i mere end en dag. Hvis du gerne vil være helt off the grid, så er Torn browser den bedste på markedet.

Hvordan opdaterer man sin browser?

En browser opdaterer sig selv på desktop, så der skal du ikke tænke på det. Men på mobil og tablet er der en mulighed for at du selv skal ind i app store og opdatere din browser app.

  • Gå ind i din app store
  • Find din browser app
  • Vælg fanen opdater
  • Tryk på knappen opdater

Stort set alle apps kan man indstille til at opdatere automatisk. Så hvis den ikke var indstillet til det, så vil jeg anbefale at du gør dette.

Hvordan skifter man browser?

Det er forskel på hvordan du gør det alt efter om det er på mobil eller desktop at du vil skifte browser.

Desktop Windows:

Når du har valgt hvilken internet browser du gerne vil have så skal du bare søge på navn og browser og så vil du få muligheden for at downloade browseren. Hvis du vil have den som standard browser, så skal du gå ind i kontrolpanel og vælge standardprogrammer og derefter angive den browser som standard.

Desktop og mobil  Mac + Iphone:

Gå i app store og downloade den browser app du skal bruge. Derefter vil jeg anbefale dig at placere ikonet der hvor du normalt trykker dig på internettet så det bliver din ny standard browser.

Mobil android:

Gå i Play butik og find den browser app du vil bruge og dowload den. Derefter vil jeg anbefale at du flytter ikonet hen hvor du normalt trykker dig på internettet, så det bliver en din standard browser.

Internet browsere

Google Chrome
Safari
Mozilla Firefox
Samsung internet
Microsoft Edge
Internet Explorer
Torn
Opera
Avant BrowserICab
Amaya
Dillo
IBrowser
AWeb
Voyager
Espial Escape