Hvad er internet?
Internettet har været en gennembrydende opfindelse, der på mange måder har ændret hvordan vi lever, men hvad er det egentlig?
Internet er en betegnelse vi benytter for at beskrive det netværk af computernetværk, der kan kommunikere sammen og som gør at vi kan besøge diverse hjemmesider såsom Find-Internet.
Den første version af et internet blev skabt i 1969 og blev kaldt for ARPANET. Dette internet var økonomisk støttet af det amerikanske pentagon, men blev dog oprindeligt opfundet til akademisk brug og ikke militært.
Efterfølgende var der en stor udvikling indenfor området og i 1991 blev World Wide Web udgivet offentligt. The World Wide Web blev opfundet af Tim Berners-Lee for CERN og er det internet som alle mennesker bruger i dag.
Hvad er forskellen på bredbånd og internet?
Der er generelt ingen forskel på bredbånd og internet. Det er begge begreber for det samme koncept.
Internet bliver dog i alt almindelighed brugt bredere end bredbånd. De fleste mennesker bruger dog kun udtrykket bredbånd om internet i ens hjem.
Af den grund er bredbånd generelt associeret med de traditionelle bredbånds typer, såsom bredbånd via tv-stik eller telefonstik.
Derudover hører man også oftere mobilt bredbånd i stedet for mobilt internet. Selvom at det betyder det præcist samme.
Vi ønsker ikke at vise dig et væld af tilbud, som du faktisk ikke kan få, så ved at give os din adresse viser vi dig kun de tilbud, der er tilgængelige, hvor du bor. Vi deler ikke din adresse med nogen anden. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.
Hvordan fungerer internettet?
Helt kort, så fungerer internettet ved at data sendes og modtages af computere i et kæmpe globalt netværk.
Ofte sendes din forespørgsel, om at f.eks. besøge en hjemmeside, forbi et datacenter som sender forespørgslen videre til den aktuelle server, hvor indholdet ligger.
Ofte snakker man om download og upload hastigheder, og desto hurtigere download/upload hastigheder dit internet har, desto hurtigere vil du kunne “kommunikere” med andre servere.
Alt dette sker på ekstremt kort tid og snakker vi altså millisekunder, for at alt dette sker.
Computerne i det store computernetværk kommunikerer via binær kode og benytter protokoller til at kommunikere.
Du vil ofte se af foran internet adresser, står der enten HTTP eller HTTPS. Dette står for hypertext transfer protocol. Det er den protokol der findes for hjemmesider, men der findes også mange andre protokoller, f.eks. TCP (transmission control protocol) eller (IP) internet protocol.
Internet protokol, kendes bedre som IP. Hvor at alle computere har en IP-adresse. Der kan bruges til at identificere den enkelte enhed.
Det kan være lettere forståeligt hvordan internettet fungere ved at anvende et eksempel. Antag at du er på cafe og gerne vil have en kop kaffe.
Du giver din bestilling til en tjener på denne cafe, hvilket er det samme som når du indtaster en internetadresse på din computer. Så forespørger du adgang til noget indhold på internettet.
Tjeneren leverer din ordre til deres barista. Tjeneren er her internettet, der tager kontakt til serveren, som altså er baristaen.
Baristaen ved lige hvordan de skal lave ordren og giver din kop kaffe til tjeneren der leverer kaffen til dig. Så når serveren har forberedt det data du gerne vil tilgå, f.eks. vores hjemmeside Find-Internet.dk, leverer internettet adgang til dette indhold.
Hvad kan man bruge internet til?
Flere og flere bruger internet og i dag er der kun 1 procent af danskere der aldrig har været på "the world wide web". Men hvad bruger vi egentlig internet til?
Internettet har en masse forskellige funktioner i vores samfund, lige fra at sende vigtige krypteret beskeder mellem personer, til at købe de nyeste sko på markedet.
En af de mest brugte funktioner af internettet er at købe ting. Det kan være alt fra dagligvarer til finansielle ydelser. Online shopping er blevet ekstremt populært med tiden.
Derudover så kommunikerer de fleste danskere over internettet, om der er via e-mail, facetime, messenger eller noget helt andet.
Nedenuder har vi lavet en liste med de mest almingelige ting som vi danskere bruger internettet til.
Oversigt over internet brug:
- Sociale medier
- Internetkøb
- Adgang til ens bankoplysninger
- e-boks
- Streaming
- Læring
- Arbejdsrelateret opgaver
Der findes utroligt mange forskellige muligheder omkring hvad du kan bruge internet til.
Hvem styrer internettet?
Der er som sådan ikke nogle der styrer internettet. Det skyldes at internettet ikke er ejet af en enkelt organisation eller virksomhed. I stedet så opgøres internettet af utrolig mange mindre computernetværk.
Hvis du f.eks. har internet fra Telenor, så hver gang du besøger en hjemmeside, så sender din computer din anmodning om at besøge denne hjemmeside forbi en af Telenors servere. Det vil sige at de to computere snakker sammen.
Igennem denne tankegang kan det også ses at Telenor har en vis magt over dit internet. Din internetudbyder ser alt hvad du laver på internettet, medmindre du selvfølgelig bruger en VPN eller f.eks. TOR browseren, som kan skjule din ip-adresse.
IP-adresser er måden hvorpå at du identificeres af din internetudbyder. IP-adressen er unik til din enhed.
I Danmark har staten også en vis magt over dit internet. Hvis at staten lovligt efterspørger din internetoplysninger fra din internetudbyder, så skal din internetudbyder overleverer dine data.
På denne måde kan staten altså også følge med i hvad du bruger internettet til. Politiet kan dog kun efterspørge din data, hvis de har en fuldmagt på at gøre det.
Det kan dermed også siges at der er ingen der er en person eller virksomhed der styrer internettet, men i stedet at der er virksomheder såsom internetudbydere, der sørger for at folk kan få adgang til internettet.
Internettet består dermed af flere netværk, som kan styres af forskellige entiteter.
Hvad gør man hvis man ikke har internet?
Hvis din internetforbindelse ikke fungerer kan der være flere årsager til det.
Først og fremmest er det vigtigt at du forsøger at genstarte din router/modem, da det i mange tilfælde kan løse problemet.
Hvis dette ikke fungerer vil vi anbefale at du tager kontakt til din internetudbyder. De vil oftest kunne finde den præcise årsag til at internettet ikke fungerer samt finde den rette løsning, så du igen kan få en stabil forbindelse.
Der kan nemlig være mange forskellige ting, der kan forårsage at du har mistet internetforbindelsen. Det være problemer med kablerne, routeren, eller noget mere centralt ved internetudbyderen.
Hvis du i stedet står i en situation hvor du ikke har noget internet abonnement. Så kan du benytte vores hjemmeside. Det eneste du skal gøre er at indtaste din adresse i søgningsfeltet på vores forside.
Herefter vil vi give en liste over alle de internet muligheder, du har på din adresse.