Få Bedre Internet | 8 råd til bedre WiFi [2024]

Hvordan får man bedre internet?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Dårlig WiFi forbindelse er noget af det mest irriterende, der findes. Derfor har jeg lavet denne liste med tips til hvordan du kan få bedre internet. 

Hvad kan du gøre for at få bedre internet?

  1. Tilpas routerens placering
  2. Skift til en bedre router
  3. Genstart routeren
  4. Skift til mesh router system
  5. Brug WiFi-forstærkere
  6. Undgå signalforstyrrelser
  7. Lav kablet forbindelse
  8. Opdatér din router

1. Tilpas routerens placering

Routerens placering er vigtigere end de fleste går og tror. Mange gemmer ofte routeren bag sofaen eller i tv-bordet for, at den ikke er så synlig.

Høj placering

En WiFi router sender signalet ud og ned, hvilket betyder at signalet ikke vil være så stærkt, hvis den placeres i gulvhøjde.

Hvis du derimod placerer den højt, fx oppe på en bogreol, vil din signalstyrke være markant bedre i de højder, hvor du normalt bruger din computer, tablet eller smartphone.

Central placering

Derudover er signalet også stærkere, jo tættere på routeren du befinder dig. Det bedste du kan gøre er derfor at placere routeren centralt i din husstand.

Grunden til, at den helst skal placeres centralt er fordi de fleste trådløse routere udsender signal i en cirkel omkring routeren. Yderligere er der én eller flere antenner, som sørger for, at signalet bliver sendt i alle retninger lige meget; dette kaldes også omnidirektionelt.

Undgå køkkenet 

Det trådløse signal kan blive forstyrret af ting såsom metal, men også af mikrobølger. Derfor skal du så vidt muligt undgå at placere routeren i dit køkken, da disse ting kan være med til at svække din signalstyrke. 

Materialer i husstanden

Sidst er det vigtigt at tænke på om du har beton i din husstand, som kan være med til at svække signalet.

Tænk derfor over, hvilke materialer signalet skal igennem, da det kan have stor betydning om du placerer routeren i et rum lavet af beton, eller et rum hvor væggene blot er gipsplader.

Hvis du placerer din router det rigtige sted i din husstand, har du derfor mulighed for at forbedre din forbindelse markant.

2. Skift til en bedre router

En anden ting du kan gøre for at forbedre din trådløse signalstyrke er at anskaffe dig en bedre router. Du skal starte med at tjekke, hvilken kvalitet din nuværende router er. Dette kan du se enten bagpå/under routeren, eller ved at kigge i den medfølgende manual. 

Du skal kigge efter hvilke tal, der står bagpå din router, det kan f.eks. være 802.11G, 802.11N eller 802.11AC på den. Bogstaverne fortæller, hvilken af de tre forskellige standarder af kvalitet, din router befinder sig i.

Hvis der står 802.11a eller 802.11b, så har du højst sandsynligvis en meget gammel router, der bør udskiftes. 

Jeg vil kort komme omkring de tre mest almindelige typer, samt hvad forskellen på dem er herunder:

802.11G

Denne router understøtter en maksimal hastighed på 54 Mbps og udsender det trådløse signal på en 2.4 GHz frekvens. Det er denne router mange udbydere udleverer, når du bestiller trådløst internet gennem dem.

802.11N

Denne router understøtter en maksimal hastighed på 450 Mbps ved 3 antenner (300 Mbps ved 2 antenner) og udsender det trådløse signal på enten på en 2.4 GHz eller en 5 GHz frekvens.

Det er ofte muligt selv at skifte mellem 2.4 GHz og 5 GHz frekvenserne på denne type router.

802.11AC

Dette er den nyeste type af router. Denne router understøtter en maksimal hastighed på 7000 Mbps og udsender kun det trådløse signal på en 5 GHz frekvens.

Det er dog vigtigt at pointentere at de fleste enheder ikke kan bruge en højere hastighed end 1000 Mbps. Du kan læse mere om denne type her

Hvis din router er en klasse-G, kan du med fordel skifte den ud til en klasse-N eller AC. Der er mindst trafik på 5 GHz frekvensen og det kan derfor være en fordel at skifte til en router som kører på denne frekvens.

Det er dog her vigtigt at nævne, at det ikke er alle enheder som kan modtage et signal fra en router i klasse-AC endnu. 

3. Genstart routeren

Du har sikkert hørt det før, men noget så simpelt som at genstarte din router kan faktisk gøre underværker. Dette er fordi din router kan miste ydeevne, hvis den har været tændt uafbrudt i lang tid.

Jeg vil her komme med en guide til, hvordan du korrekt genstarter din router:

  1. Tag strømstikket ud af stikkontakten
  2. Vent 10 sekunder
  3. Sæt strømstikket i stikkontakten igen
  4. Nu skulle routerens lysdioder gerne blinke på en anderledes måde end de plejer, dette kan tage alt fra 10 sekunder og op til et par minutter
  5. Når lysdioderne lyser normalt og konstant igen, kan du genoprette forbindelsen til routeren
  6. Nu er din router genstartet!

Det er vigtigt, at du ikke benytter det lille reset-knap til at genstarte routeren. Hvis reset-knappen benyttes vil routeren blive gendannet til fabriksindstillinger og din netværksopsætning vil dermed være tabt.

4. Skift til mesh router system

Hvis du har problemer med, at få din internetforbindelse til at række i hele din husstand, kan et mesh netværk være lige noget for dig! 

Et mesh netværk er et router system hvor der typisk er 3 trådløse enheder, hvor den ene er forbundet til din internetforbindelse, helt ligesom en almindelig router.

Du skal herefter placere mesh-routerne forskellige steder i dit hjem. De vil derefter kommunikere med hinanden. 

Ved dette system kommer der lige så stærkt signal ud fra mesh routerne som ved hovedrouteren. Det vil på den måde sikre, at du har en optimal forbindelse i hele din husstand.

5. Brug WiFi-forstærkere

Hvis dine problemer med, at få din internetforbindelse til at række i hele din husstand ikke er så omfattende, men kun gælder en lille del af boligen, kan du benytte en WiFi-forstærker.

En WiFi-forstærker, som også er kendt som både en WiFi extender og en WiFi repeater, videresender det eksisterende signal fra din trådløse router. 

Den fungerer ved at du placerer en WiFi-forstærker mellem routeren og det sted i din husstand, hvor du har problemer med internetforbindelsen. WiFi-forstærkeren videresender så signalet fra routeren og forlænger på den måde din internetforbindelse. 

Det signal der bliver sendt videre er dog ikke lige så stærkt som signalet fra hovedrouteren. Det er derfor ofte heller ikke denne løsning folk søger, men derimod den bedre løsning med et mesh router system, hvor du sikrer dig en god forbindelse i hele din husstand.

6. Undgå signalforstyrrelser

Der er flere ting, som kan påvirke og forstyrre din trådløse internetforbindelse. Jeg vil komme ind på de 4 mest væsentlige ting du skal være opmærksom på herunder:

Skift fra 2.4 GHz til 5GHz
Hvis du bor i en etageejendom kan der komme forstyrrelser fra de andre trådløse netværk i nærheden. De fleste kører på en 2.4 GHz frekvens og det kan derfor være en fordel at skifte til en 5 GHz frekvens.

Det er dog vigtigt at bemærke, at det ikke er alle enheder som understøtter 5 GHz.

Væk fra elektronik
Derudover kan andet elektronik, såsom mikroovne, babyalarmer og køleskabe også være med til at forstyrre signalet, hvorfor det igen er vigtigt at din router er placeret rigtigt i din husstand. Den skal gerne placeret centralt og højt, som beskrevet i det første råd.

Væk fra bluetooth
Enheder med bluetooth fx et headset eller en højttaler, kan skabe støj på internettet og dermed også påvirke din forbindelse. 

Væk fra USB-ledninger
Til sidst er det også vigtigt at din router ikke står for tæt på USB-ledninger med USB 3.0, da de også kan medvirke til signalforstyrrelser. Du skal derfor gerne sørge for, at de minimum er 10-15 centimeter væk fra routeren.

Hvis du undgår disse signalforstyrrelser, har du større chance for at opnå en bedre og mere stabil internetforbindelse.

7. Lav kablet forbindelser

En anden måde, hvorpå du kan opnå en bedre internetforbindelse, er ved at kable dine forbindelser. En kablet internetforbindelse er både hurtigere og mere stabil end en trådløs forbindelse.

Dette kan blandt andet give hurtigere downloads og streaming, da der ikke er nogen forstyrrelser på forbindelsen. Ved en kablet forbindelse er det ligegyldigt om der er betonvægge eller en mikrobølgeovn i rummet, ligesom det også er ligegyldigt hvor routeren er placeret.

Ved en kablet forbindelse er det dog vigtigt at være opmærksom på, at du ikke kan bevæge dig frit rundt i dit hjem, hvilket du kan ved en trådløs forbindelse.

Du kan dog gøre det, at du kabler forbindelsen til fx dit fjernsyn og kører med trådløs internet på resten af dine enheder. På den måde sikrer du, at dit fjernsyn har den bedst mulige forbindelse.

Du kan læse mere om forskellene på en kablet og trådløs forbindelse her.

8. Opdater din router

Hvis ovenstående ikke løser dine problemer, kan du prøve at opdatere din router. Mange glemmer at opdatere deres routers software, også kendt som firmware.

Nogle nyere routere opdaterer selv firmware, men du kan altid tjekke om din router er opdateret med den nyeste firmware hos din internetudbyder

Du kan også altid finde information og instruktioner til, hvordan du opdaterer din router på producentens hjemmeside. En opdatering af firmware kan være med til at forbedre din internetforbindelse.

Hvis du har haft den samme internetudbyder i mange år, kan det også være, at du kan få opgraderet din router til en nyere og bedre model. 

Der er mange ting du kan gøre for at få bedre internet, men det bedste du kan gøre for, at få en optimal forbindelse i hele din husstand er et mesh netværk, da det giver dig en hurtig og mere stabil forbindelse.

Få bedre internet i hele huset? Se mere

For at få bedre internet i hele huset kræver det den rigtige router. Den bedste løsning er skaffe en Mesh router, så du kan nå alle hjørner i huset. 

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk