Fordele og Ulemper ved Fibernet | Komplet Guide [2024]

Fordele og ulemper ved fibernet

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Der findes en lang række fordele og ulemper ved fibernet, som du kan læse meget mere om i indlægget her.

Er du stadig ikke helt overbevist om du skal have fibernet eller ej? Så frygt ej! I indlægget kan du læse om fordelene og ulemperne ved fibernet, så beslutningen bliver nemmere.

Fibernet er en moderne teknologi, som sikrer dig en lynhurtig og stabil internetforbindelse. Forbindelsen leveres gennem optiske fibre under jorden gennem et lyslederkabel.

Fordele ved fibernet

Der er mange fordele ved, at vælge fibernet som internetforbindelse. Bliv klogere på hvorfor fibernet er godt nedenfor.

Fibernet er den hurtigste internetforbindelse

Fibernet er den absolut hurtigste internetforbindelse du kan få. Det skyldes den moderne teknologi, hvor forbindelsen leveres gennem optiske fibre i jorden gennem et lyslederkabel.

Opbygningen af fibernettet skaber et lukket system, hvor dataene transporteres ved hjælp af lys. Dataene sendes frem og tilbage mellem de to fiberbokse via lyslederkablet.

Sammenligner du hastigheden for fibernet med hastigheden for almindeligt bredbånd, ser man også en markant forskel.

Med fibernet har du mulighed for, at få en internetforbindelse med op til hele 5000 mbit/s. Hvor du ved almindeligt bredbånd typisk får en forbindelse mellem 25 og 1000 mbit/s.

Det betyder altså at du med fibernet har mulighed for, at få en langt hurtigere hastighed end, du kan med almindeligt bredbånd.

Hastigheds sammenligning mellem fibernet og almindeligt bredbånd

For at give dig et bedre indblik i hvor hurtigt fibernet egentligt er har vi lavet en tabeloversigt. I tabellen sammenligner vi download hastigheden mellem fibernet og almindeligt bredbånd.

Sammenligningen tager udgangspunkt i en typisk bredbåndsforbindelse med 25 mbit holdt op imod en fibernet forbindelse med 1000 mbit/s.

Medie Medie størrelse Download hastighed i almindeligt bredbånd (25 mbit/s) Download hastighed i Fibernet (1000 mbit/s)
Video 30 MB 9 sek. 0 sek.
Lydbog 200 MB 1,4 min. 1 sek.
Serie afsnit i HD 600 MB 3,12 min. 4 sek.
Film 2 GB 10,55 min. 16 sek.
Film i HD 5 GB 27,18 min. 40 sek.

Fibernet har samme download- og upload hastighed

Hvis du har fibernet skal du heller ikke bekymre dig om dine download- og upload hastigheder - Fibernet er nemlig et symmetrisk internet.

Et symmetrisk internet betyder, at dine download- og upload hastigheder er lige hurtige. Det betyder helt konkret at hastigheden er ens, uanset om du downloader eller uploader noget.

Det vil altså sige at hvis du downloader en film på 3 GB og det tager 25 sekunder, så vil det tage præcis samme tid hvis du skulle uploade den, altså 25 sekunder.

Ved almindeligt bredbånd har du ikke mulighed for samme upload- og download hastigheder, da det er et asymmetrisk internet. Her er download hastigheden hurtigere end upload hastigheden.

Fibernet er en stabil internetforbindelse

Fibernet er nok den absolut mest stabile internetforbindelse der findes. Det skyldes, at kablerne er trukket helt op til din ejendom. 

Med fibernet behøver du ikke bekymre dig om afbrydelser midt i din yndlingsserie eller at dit spil lagger midt en vigtig aktion.

Fibernet påvirkes nemlig ikke lige så let, som almindeligt bredbånd gør. Du skal f.eks. ikke tænke over hvor mange brugere i sidder på samme netværk, da det ikke vil påvirke hastigheden.

Derudover påvirkes fibernet hastigheden heller ikke af forhold som båndbredde, bygninger og/eller træer i området.

Ved almindeligt bredbånd kan du godt være udsat for, at sådanne forhold kan påvirke hastigheden. Det er blandt andet også derfor at fibernet er en mere stabil forbindelse sammenlignet med almindeligt bredbånd.

Fibernet er fremtidssikret

Teknologien bag fibernet gør at denne type internetforbindelse er en langsigtet investering.

Du er garanteret en hurtig og stabil internetforbindelse også langt ude i fremtiden.

Derudover forventes det at den digitale fremtid bygger på fibernet og at mange applikationer i 2030 kun kan fungere på en fibernet forbindelse.

Ulemper ved fibernet

Der er dog også en række ulemper i forbindelse med at få fibernet. Dem kan du læse mere om her nedenfor.

Fibernet er dyrere end almindeligt bredbånd

Fibernet er dyrere end almindeligt bredbånd, men du får til gengæld også en bedre og hurtigere forbindelse. En forbindelse som også er mere stabil.

Derudover kan det også være en dyr fornøjelse at få fibernet etableret på sin adresse, da det kan kræve noget udgravningsarbejde. Derfor er det en god idé lige at undersøge priserne hos de forskellige udbydere, så du får den billigste og bedste løsning.

Læs mere om hvad det koster, her.

Fibernet udbydes ikke i hele Danmark

Fibernet er endnu ikke tilgængeligt i hele Danmark. Derfor er det ikke alle der kan få fibernet på deres adresse.

Om du kan få fibernet på din adresse afhænger af forskellige faktorer og du kan tjekke om du kan få fibernet på vores sammenligningsside for fibernet.

Gennem vores sammenligningsside kan du nemt og hurtigt danne dig et overblik over hvilke muligheder du har med hensyn til fibernet.

Du skal bare indtaste din adresse i formularfeltet også bliver dine muligheder vidst.

Fibernet kabler knækker nemmere end kobberkabler

Lyslederkablerne som bruges til fibernet går nemmere i stykker end kobberkablerne som bruges ved almindeligt bredbånd.

Det skyldes at lyslederkablerne er tyndere end kobberkablerne og derfor lettere knækker i forbindelse med f.eks. udgravningsarbejde i området. Det er også nemmere for dyr, at komme til at gnave kablet over. 

Hvis kablet går I stykker betyder det for dig, at du ikke længere kan koble op på din internetforbindelse.

Er fibernet det værd?

Det er svært at svare på om fibernet er det værd for dig. Men en ting er sikkert du får ikke en hurtigere eller mere stabilt internetforbindelse end fibernet.

Så hvis du og din familie elsker at streame film uden afbrydelser, så kunne fibernet godt være det værd for jer. Her skal du ikke bekymre dig om langsomme indlæsningstider - uanset hvor mange brugere I er på samme forbindelse.

Skal jeg vælge fibernet?

Om du skal vælge fibernet eller ej er et spørgsmål, som kun du kan svare på. Det vil altid afhænge af dine behov og hvilken situation du står i. 

Derfor anbefaler vi dig, at du identificerer hvilke behov du har og undersøger de forskellige udbydere for dine muligheder.

Er I f.eks. mange i husstande, som gerne vil kunne streame på samme tid så vil det være oplagt at vælge fibernet. Hvis I ikke bruger forbindelsen på samme tid, så kan I måske godt nøjes med almindeligt bredbånd.

Du skal dog være opmærksom på at fibernet ikke er tilgængeligt alle steder i Danmark endnu. Så hvis du ønsker fibernet, men ikke kan få det i dit område er du nødt til at væbne dig med tålmodighed.

Camilla Fynbo
Skrevet af

Camilla er vores skribent, som har stor fokus på internet relaterede produkter.