Er Trådløst Internet Godt? Fordele og Ulemper [2024]

Er trådløst internet godt?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Der er både fordele og ulemper ved trådløst internet, disse kan være svære at navigere i. Jeg vil derfor komme omkring både fordele og ulemper i henholdsvis en trådløs og kablet internetforbindelse i dette blogindlæg.

Trådløst internet er en god internetløsning for 95% af alle danskere. Det er få mennesker, der behøver en kablet forbindelse for, at få opfyldt deres behov for en internetforbindelse. Du kan med den rigtige trådløse router, sikre at dit internet er stabilt og opfylder et almindeligt behov. 

Fordele ved trådløst internet

Der er mange fordele ved trådløst internet, jeg vil her komme ind på de væsentligste:

  1. Den største fordel ved trådløst internet er, at du kan få adgang til internet overalt i huset, samt på alle enheder. Dette er især en fordel, hvis du har en bærbar computer, en tablet eller en smartphone, da du ikke er nødsaget til at kable din forbindelse, og du derfor kan bevæge dig frit i dit hjem.
  2. En anden fordel er, at du i de fleste tilfælde, også vil kunne bevæge dig udenfor, på fx en terrasse eller altan. Du vil derfor opnå en større frihed og fleksibilitet med dit trådløse internet, end med en kablet forbindelse.
  3. Endnu en fordel er, at du kan have flere enheder på, på én gang, da du ikke skal have et kabel tilsluttet din enhed. Altså kan hele din husstand streame Netflix og surfe på internettet, på samme tid - så længe din forbindelse kan trække det. 

Ulemper ved trådløst internet

Nogle af de ulemper, der kan være ved en trådløs internetforbindelse, vil jeg komme ind på herunder:

  1. Den største ulempe ved trådløse netværk er, at eventuelle hackere eller naboer kan bruge dit internet, uden at du giver dem lov, hvis du ikke har sikret din forbindelse ordentligt.
  2. En anden ulempe er, at signalstyrken kan falde, i takt med, at du bevæger dig væk fra din router, hvilket kan resultere i en langsommere internethastighed. Jeg vil komme ind på nogle løsningsforslag til dette problem længere nede.

Fordele ved en kablet forbindelse

Ligesom der er fordele ved trådløst internet, er der selvfølgelig også fordele ved en kablet internetforbindelse, det vil jeg komme nærmere omkring her: 

  1. Den største fordel ved en kablet internetforbindelse, er en hurtigere og mere stabil forbindelse, hvilket blandt andet giver hurtigere downloads og streaming, samt sænker risikoen for at online spil vil hakke.
  2. En anden fordel er, at forbindelsen er sikker. Dette er den da hverken naboen eller forbipasserende kan logge på din internetforbindelse, fordi det er et lukket og lokalt netværk, som kræver en kablet forbindelse for at benytte.

Ulemper ved en kablet forbindelse

Der er naturligvis også nogle ulemper ved en kablet forbindelse, det kan du blive klogere på herunder: 

  1. En af ulemperne ved en kablet internetforbindelse er, at du ikke kan bevæge dig frit rundt i dit hjem med dine enheder, da der skal være et kabel mellem router og enhed. Der er derfor en mindre fleksibilitet, end ved fx trådløst internet.
  2. En anden ulempe er, at du blandt andet ikke kan logge på internettet på mobilen, ligesom flere produkter, såsom Apple, ikke længere har standard stik i deres computere, hvilket gør det mere besværligt at kable en forbindelse.
  3. En tredje ulempe er, at det kræver mere at forberede en arbejdsstation, da du ikke bare kan finde computeren frem, men først skal have fundet kablet frem og sat det til.

Gaming: Hvad er bedst?

Hvis du vil sikre en god og stabil forbindelse, og på den måde undgå at internettet lagger/hakker når du spiller online, vil det mest optimale være en kablet internetforbindelse.

Det er fordi, der ved en kablet ikke er nogen forstyrrelser på modtagelsen af internet.

Dog findes der mange gode routere i dag, som også sørger for en god og stabil forbindelse og de forbedres hele tiden. 

Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken forbindelse du har, hvis du fx skal holde LAN-party, da den skal kunne trække mange enheder, som trækker meget data.

I denne situation vil det mest optimale være en kablet forbindelse i stedet for trådløst.

Hvis du vil game kan det dog stadig lykkes med en trådløs internetforbindelse, du skal bare være opmærksom på dit internet.

Hvis du f.eks. har mobilt bredbånd eller internet via telefonstik i dit hjem, vil hastigheden sjældent være nok til at game.

Derfor anbefaler vi at du benytter fibernet eller internet via kabel tv-stik, med et abonnement hvor hastigheden er høj, da dette stadig vil være lynhurtigt internet. Og bestemt ikke brug mobilt bredbånd.

TV: Hvad er bedst til streaming?

Hvis du fx vil streame film og serier på dit TV, er det en god idé at kable forbindelsen fra routeren til TVet, så du sikrer dig at der ikke kommer udfald midt i en udsendelse.

På den måde, vil du undgå at forbindelsen til dit TV bliver påvirket af, hvis andre i din husstand fx gamer samtidigt eller streamer på mobilen eller computeren. 

Det skal dog også nævnes at et trådløst netværk også kan fungere helt fint til streaming. Det er ikke et behov at have en kablet forbindelse fremfor at få trådløst internet fra en trådløs router.

Løsningsforslag til bedre trådløs internetforbindelse

Kender du det, hvor din internetforbindelse ikke når ud i hele din husstand? Eller at din trådløse internetforbindelse er virkelig langsom nogle steder?

Jeg vil komme ind på to forskellige måder du kan forlænge din trådløse internetforbindelse. 

WiFi mesh

Et mesh netværk, også kendt som WiFi mesh, vil klart være at foretrække for dig, hvis du døjer med at få din internetforbindelse til at række i hele din husstand.

Et mesh netværk sikrer en optimal forbindelse i hele din husstand.

I modsætning til metoden med WiFi extenderne, er der ved et mesh netværk ikke én hovedrouter, men derimod er der typisk tre trådløse enheder, hvor den ene er forbundet til din internetforbindelse, ligesom en almindelig trådløs router er.

Det vil altså sige at Mesh routere stadig er trådløse routere, men at der er flere af dem og de kommunikere med hinanden til at skabe et stabilt trådløst netværk.

Du skal så placere mesh-routerne forskellige steder i dit hjem. De vil så kommunikere med hinanden og sørge for at du får en optimal forbindelse i hele din husstand. 

WiFi extender

Hvis dit problem ikke er særlig omfattende, kan en WiFi extender også være en mulighed.

En WiFi extender, også kendt som en WiFi repeater, videresender det eksisterende signal fra din trådløse router.

Det fungerer på den måde, at du placerer en WiFi extender mellem routeren og det sted i din husstand, hvor du har problemer med internetforbindelsen.

WiFi extenderen videresender så signalet fra den trådløs router, og på den måde forlænger den forbindelsen. 

Er trådløst internet farligt?

Nej, trådløst internet er ikke farligt.

Ifølge Sundhedsstyrelsen foreligger der ikke et videnskabeligt belæg for, at der er sammenhæng mellem helbredsmæssige problemer og eksponering fra mobiltelefoner, samt anden trådløs kommunikation, herunder mobilt internet.

Trådløst internet påvirker dermed ikke dit helbred. Du kan læse mere om det her: Spørgsmål og svar om trådløs teknologi.

Afrunding

For at få det bedste trådløse internet, så er det også vigtigt, at du har en god internetudbyder. For hvis du ikke har en god og stærk forbindelse, så kan alt andet være lige meget.

Derfor anbefaler vi dig at tjekke vores liste med det bedste internet.

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk