Hvad er et Kabel? | Typer Internetkabler [2024]

Hvad er et kabel?

Marie Halvorsen Munk Forfatter: Marie Halvorsen Munk
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Der findes forskellige slags kabler inden for internet forbindelser. I denne artikel forsøger vi, at give dig et overblik over de forskellige slags.

Mange foretrækker en trådløs forbindelse, men det kan også have sine fordele at have en kablet forbindelse til din internetforbindelse.

Et kabel er et stykke ledende materiale, der bruges til at overføre elektrisk strøm eller signaler. Kablet kan have en ledende kerne af metal, plast eller andet materiale, omkranset af en isolering og yderligere beskyttende lag.

Et internet kabel kaldes også for et ethernetkabel, patchkabel, LAN-kabel, netværkskabel eller RJ45. Kablerne er også inddelt i Cat-kategorier: Cat, 5, 6, 7 og 8.

Der findes mange forskellige typer kabler, der bruges til forskellige formål. Nogle kabler er designet til at overføre elektrisk strøm, mens andre er designet til at overføre et signal. Kablet, der bruges til at forbinde din computer til internettet, er et signaloverførende kabel.

Hvordan virker et internet kabel?

Et internet kabel forbinder din computer til internettet. Internet kablet forbinder din computer til en router. Routeren forbinder din computer til internettet. Routeren modtager signaler fra internettet og sender dem til din computer.

  • Internet kabel er et kabel, der forbinder en computer til internettet.
  • Det er normalt et coax-kabel eller et kabel med optisk fiber.
  • Internet kabel kan også referere til et Ethernet-kabel, der forbinder en computer til en router eller switch.
  • Et internet-kabel kan også forbinde en computer til et modem.
  • Et internet kabel transporterer data og transportere data uden datatab.

Hvilket kabel er bedst til mig?

Det er individuelt, hvilket kabel der er bedst til dig og det vil afhænge af hvilke behov, du har.

Du skal sørge for, at fremtidssikre dig. Det vil sige, at det er bedst, at vælge de nyeste kabler: Cat 7 og Cat 8. Derudover er der nogle ting, du skal overveje, inden du køber kan du overveje udseende, hastighed og længden på kablet.

Hvordan ser et kabel ud?

Kabler kan have forskellige størrelser og former, afhængigt af, hvad deres funktion er. Nogle kabler er meget tynde, mens andre kan være meget tykke. Kabler kan også være flade eller runde og være op til 100 meter lange.

Kabler har også forskellige farver, men de fleste internetkabler er grønne eller blå og har et par ledninger indeni, der overfører dataene. De fleste kabler har to ledninger, men nogle kabler har flere.

Vær også opmærksom på, om du har brug for et blødt eller et solidt kabel. Det kommer an på, hvor din ledning skal være placeret. Et blødt kabel kan du trække rundt om et hjørne - det kan du ikke med et solidt kabel. Et solidt kabel bliver også kaldet for et stiv kabel.

Hvilken type kabel skal jeg bruge?

Der findes flere forskellige typer af internet kabler, så det er vigtigt at vælge den type kabel, der passer til dine behov.

Ethernetkabler er den mest almindelige type internet kabel. Ethernetkabler forbinder din computer til en router eller switch og kan overføre data hurtigere end andre typer af internet kabler.

USB-kabler forbinder også din computer til en router eller switch. USB-kabler kan dog ikke overføre data så hurtigt som Ethernetkabler.

Hvad betyder Cat?

Cat står for category og er et mål for, hvor hurtigt et kabel kan overføre data. Cat 8 kabler kan for eksempel overføre data hurtigere end Cat 6 kabler.

Mbps og Gbps står for overførselshastigheden, hvor MHz står for frekvensen. Jo højere en kategori, jo mere skærmet vil kablet være. Det vil sige, at en Cat8-kabel i princippet altid vil være skærmet.

Et kabel skal være skærmet, hvis kablet trækkes med andre kabler, som kan forstyrre signalet. Et skærmet kabel vil sige, at kablet er dækket med en slags folie.

Cat5

Hastighed Max båndbredde
100 Mbps over 100 meter 100 MHz

Cat5e

Hastighed Max båndbredde
1 Gbps over 100 meter 100 MHz

Cat6

Hastighed Max båndbredde
10 Gbps over 55 meter 250 MHz

Cat6a

Hastighed Max båndbredde
10 Gbps over 100 meter 500 MHz

Cat7

Hastighed Max båndbredde
10 Gbps over 100 meter 600 MHz

Cat8

Hastighed Max båndbredde
40 Gbps over 30 meter 2000 MHz
Hvad er et modem? Se mere

Et modem er en enhed, der forbinder din computer til internettet. Den omdanner digitale oplysninger fra din enhed, til lyd og omvendt og er normalt forbundet til en router eller switch. Modem er en sammentrækning af modulation og demodulation. Læs mere om modem, her.

Hvad er en router? Se mere

En router er en enhed, der forbinder dit modem til internettet. Routers kan også forbinde flere computere til hinanden og til internettet. Du kan få forskellige slags routers. 

Hvad er en switch? Se mere

En switch er en type af router, der forbinder flere computere til ét netværk. Switches kan også forbinde flere netværk til ét netværk.

Marie Halvorsen Munk
Skrevet af

Marie har med over fem års erfaring inden for e-handel, markedsføring og IT og 1,5 års erfaring i bredbåndsmarkedet en betydelig indsigt i internet- og bredbåndsteknologier. Disse indsigter gør hende i stand til at rådgive om bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd.