Hvad er Fibernet? | Hvordan virker det? [2024]

Hvad er fibernet?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 19. juni, 2024

Har du hørt om fibernet, men stadig i tvivl om hvad det egentligt er? Så kan du få svarene på alle dine spørgsmål i blogindlægget her omkring fibernet. 

Fibernet er en nyere teknologi, som garanterer en lynhurtigt internetforbindelse. Fibernet leveres via optiske fibre under jorden gennem et såkaldt lyslederkabel, som giver dig en lynhurtig og stabil forbindelse.

Hvordan virker fibernet?

Fibernet består af meget tynde lysledere, som er lavet i glas eller plastik. Lyslederne fungerer ligesom et kabel, som leverer data til og fra din enhed via optiske fibre.

I hver ende af lyslederkablet er der monteret en fiberboks. Den ene fiberboks fungerer som hovedstationen og det er denne som transportere dataene via lys over til den anden fiberboks.

Den anden fiberboks er placeret nær din husstand og kan på samme måde også sende data den anden vej.

Det betyder at når du bruger din enhed til at gå på internettet, så transporteres dataene fra den ene fiberboks over til den anden i et lukket system.

Opbygningen af fibernet er med til at sikre, at du har en stabil og lynhurtigt internetforbindelse. Med fibernet vil du altid have samme hastighed uanset om du downloader eller uploader noget.

Typer af fibernet

Der findes 2 typer af fibernet forbindelser. Den ene kaldes FTTC og den anden for FTTP.

FTTC står for “Fiber To The Cabinet”. Med FTTC fibernet trækkes kablerne ikke hele vejen op til dit hjem. Det kan medføre en langsommere forbindelse, da internetforbindelsen kobles sammen med din ejendom gennem almindelige kobberkabler. 

FTTP står for for “Fiber To the Premises”. Med FTTP slipper du for kobberkablerne, da kablerne trækkes hele vejen op til dit hjem. Derfor vil du med FTTP fibernet altid være sikret en stabil og hurtig forbindelse.

Fibernet vs bredbånd

Den største forskel på fibernet og bredbånd er selve hastigheden. Med fibernet deler du ikke din forbindelse med andre, da kablerne er trukket hele vejen til din ejendom. 

Bredbånd transmitteres gennem kobberkabler og er derfor afhængig af båndbredden. Båndbredden er selve kapaciteten af den mængde data, som kan overføres af gangen. Derudover påvirkes bredbåndshastigheden også af antallet af brugere, afstanden, bygninger og træer i dit område.

Blandt andet derfor er fibernet hurtigere end bredbånd og du får på samme tid også en mere stabil forbindelse sammenlignet med almindeligt bredbånd.

Term Bredbånd Fibernet
Hastighed Hastigheden ligger typisk mellem 25-1000 Mbit/s Mulighed for at få lynhurtigt internet med op til hele 5000 Mbit/s
Stabilitet Stabiliteten varierer, da forbindelsen afhænger af bl.a. antal brugere, afstanden og båndbredden Forbindelsen er stabil, da kablerne er trukket helt til din ejendom. Forbindelsen afhænger dermed ikke af antallet af brugere.
Pris Priserne vil afhænge af hvilken hastighed der ønskes. Bredbånd er dog typisk billigere end fibernet. Priserne vil afhænge af hvilken hastighed der ønskes. Fibernet er dog typisk dyrere end bredbånd.
Tilgængelighed Du kan få bredbånd i næsten hele Danmark Er endnu ikke udbredt over hele Danmark

Læs mere om forskellen på fibernet og bredbånd her.

Hvorfor skal man vælge fibernet?

Hvis du ønsker et lynhurtigt internet og en stabil forbindelse, så vil det være oplagt for dig at vælge fibernet. Fibernet er med sin nyere teknologi fremtidssikret internet med den absolut hurtigste forbindelse du kan få.

Det er i sagens natur kun dig selv der kan tage stilling til om du har behov for fibernet. Hvis du er i tvivl så kan du med fordel spørge dig selv om følgende spørgsmål, så du nemmere kan træffe dit endelige valg.

Nedenfor har vi listet en række spørgsmål, som du med fordel kan stille dig selv i forbindelse med dit valg om fibernet

 • Hvor hurtigt internet har jeg brug for? Hvis du f.eks. er gamer har du typisk brug for en stabil internetforbindelse uden forsinkelser.
 • Har jeg mulighed for at få fibernet? Det kan være, at du endnu ikke har mulighed for at få fibernet på din adresse.
 • Hvor meget vil jeg betale for mit internet? Fibernet priserne er i den dyrere ende sammenlignet med almindeligt bredbånd og derfor er det en god idé, at overveje om du er villig til at betale mere for din forbindelse.

Hvad er fordelene og ulemperne ved fibernet?

Nedenfor har vi listet en række fordele og ulemper ved fibernet.

Fordele ved fibernet

 • Lynhurtig internetforbindelse
 • Samme download- og uploadhastigheder
 • Stabil forbindelse uden forsinkelser
 • Påvirkes ikke af afstand, antal brugere eller vind og vejr
 • Mulighed for tv og internet i ét kabel
 • Fibernet er fremtidens internet

Ulemper ved fibernet

 • Det er ikke tilgængeligt alle steder i Danmark endnu
 • Der er dyrere sammenlignet med almindeligt bredbånd
 • Kan kræve installation med udgravninger og opsætning af fiberboks

Hvem kan få fibernet?

I og med at fibernet er en nyere teknologi er det endnu ikke muligt, at få fibernet alle steder i landet. Fibernet bliver dog konstant mere og mere udbredt og forventes på sigt at skulle være tilgængeligt i hele Danmark. 

På nuværende tidspunkt kan du typisk få det hvis du bor i en af de større byer som København eller Aarhus.

Tjek om du kan få det lynhurtige fibernet her.

Hvad koster fibernet?

Prisen på fibernet er typisk dyrere sammenlignet med prisen for almindeligt bredbånd. Det skyldes både at du med fibernet får en noget mere stabil og hurtig internetforbindelse - men også at det i Danmark ikke er ligeså udbredt, som bredbånd endnu.

Priserne afhænger af hvilken hastighed og fibernet udbyder du vælger. Derudover afhænger det også af hvilket område du bor i.

Dette tilbud er muligvis ikke tilgængeligt på din adresse

Indtast din adresse, så tjekker vi om den valgte udbyder leverer til dig

Skriv adresse
Hvorfor har vi brug for din adresse? i

Vi ønsker ikke at vise dig et væld af tilbud, som du faktisk ikke kan få, så ved at give os din adresse viser vi dig kun de tilbud, der er tilgængelige, hvor du bor. Vi deler ikke din adresse med nogen anden. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.

Forskellige fibernet udbydere

Udbydere Hastighed Pris
Fastspeed 1000 Mbit 198 kr. Gå til udbyder
Hiper 1000 Mbit 99 kr. Gå til udbyder
Telia 1000 Mbit 199 kr. Gå til udbyder
Telenor 1000 Mbit 339 kr. Gå til udbyder
Jetnet 1000 Mbit 299 kr. Gå til udbyder
Norlys 1000 Mbit 209 kr. Gå til udbyder
Yousee 1000 Mbit 299 kr. Gå til udbyder

Hvad koster det at få lagt fibernet ind?

Det er lidt forskelligt hvad det koster at få lagt fibernet ind på sin ejendom og afhænger af hvilken situation du er i.

Bor du i et område hvor der i forvejen er gravet fibernet ned, så er der typisk allerede monteret en fiberboks tæt ved din ejendom og derfor betaler du ikke for selve monteringsomkostningerne af denne.

I denne situation skal der kun trækkes et kabel fra fiberboksen og hen til din ejendom og prisen her vil afhænge af hvor langt kablet skal trækkes. Hvis det ikke skal trækkes særligt langt er det nogle gange gratis. Er det under 50 meter er det typisk et meget lille beløb du skal af med.

Hvis der ikke er fibernet i dit område i forvejen, skal du have gravet fiberkabler ned. Her vil priserne være i den lidt dyrere ende og vil bl.a. afhænge af hvilken udbyder du vælger til selve installationen af fibernet.

Derfor er det en god idé at undersøge din muligheder ved de forskellige udbydere, så du får den billigste pris og den billigste fibernet udbyder.

Hvordan vælger jeg det rigtige fibernet?

Der findes ikke en decideret opskrift på hvordan du vælger det helt rigtige fibernet. Det vil i sidste ende altid afhænge af dine egne behov.

For at træffe det rigtige valg kan du med fordel overveje følgende:

 • Hvor meget vil jeg betale for mit fibernet?
 • Hvor hurtigt fibernet har jeg brug for?
 • Kan udbyderen leve op til alle mine behov?
 • Er der en udbyder som jeg finder mere troværdig end andre?
 • Er der mulighed for professionel rådgivning i forhold til mit fibernet hos udbyderen?

Hvordan får jeg fibernet?

For at hjælpe dig godt på vej har vi lavet en lille guide til hvordan du kan få fibernet i 3 nemme steps.

1. Undersøg dine muligheder for fibernet

For det første skal du undersøge om det er muligt at få fibernet i det område hvor du bor. Det gør du ved at indtaste din adresse på vores sammenligningsside for fibernet.

Når du har indtastet adressen vil du automatisk se de udbydere, som du har mulighed for at få fibernet igennem på din adresse.

2. Vælg udbyder

Herefter skal du vælge den udbyder du ønsker at købe dit fibernet igennem. I dine overvejelser kan du blandt andet tænke over prisen og hvor hurtigt internet du har brug for.

Når du har fundet din ønskede fibernet udbyder trykker du dig ind på udbyder siden gennem linket.

3. Køb dit nye fibernet

Inde på udbydersiden vælger du den pakke, du ønsker at købe og følger herefter trinene på siden frem til betaling.

Hvad er en fiberboks? Se mere

En fiberboks er den som gør, at du kan komme på internettet med din computer eller tablet derhjemme. Fiberboksen monteres både indenfor i din bolig og udenfor din bolig.

Hvis ikke du har en fiberboks kan du ikke få forbindelse til internettet, hvilket vil sige at du ikke kan gå online.

Er fibernet billigere end bredbånd? Se mere

Fibernet er ikke billigere end bredbånd, da prisen for fibernet er i den dyrere ende. 

Det skyldes bl.a. at fibernet er en nyere teknologi, sammenlignet med bredbånd og du derfor får det absolut hurtigste internet med fibernet.

Er fibernet trådløst? Se mere

Ved hjælp af en trådløs router kan du få trådløst fibernet, så du slipper for at trække lange kabler til dine enheder. I stedet kan du bare koble dig på den trådløse router og nyde at der ingen trælse ledninger er.

Hvad er båndbredde? Se mere

Båndbredden er kapaciteten af den mængde data, som kan overføres af gangen. Det vil sige, at det er den som bestemmer hvor mange data du kan få lov til at overføre på en gang.

Særligt almindelige bredbånd er meget afhængig af båndbredden, hvor du med fibernet ikke skal bekymre dig.

Hvad er optiske fibre? Se mere

Optiske fibre er udført i glas eller plastik og det er dem som transporterer data via lyslederkablet fra og til din enhed.

Camilla Fynbo
Skrevet af

Camilla er vores skribent, som har stor fokus på internet relaterede produkter.