Hvordan virker en internet forstærker? | [Guide 2024]

Hvordan virker en internet forstærker

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Hvis dit Wifi ikke virker godt nok, så kan en internet forstærker være en løsning. Der kan dog være bedre løsninger til dit behov, hvilket jeg vil forklare her.

En internet forstærker virker ved, at den modtager signalet fra din router og sender et stærkere signal videre. En internet forstærker øger ikke hastigheden på internettet, men sørger for, at den hastighed den modtager, bliver sendt videre med en større kraft, så den holder længere.

Hvad er en internet forstærker?

En internet forstærker bliver også kaldt Wifi-forstærker og Wifi-extender. En internet forstærker er typisk en lille enhed, der cirka er 15 cm høj og 10 cm bred.

Du kan typisk indsætte den direkte i en stikkontakt. Du kan typisk købe dem ret billigt og opsætte dem lynhurtigt.

Hvordan virker en internet forstærker?

Mange tror at en internet forstærker opsamler wifi og sender signalet videre, så man får en hurtigere hastighed, hvilket ikke passer. 

En internet forstærker kan ikke gøre dit internet hurtigere, end den hastighed den modtager. Den kan kun øge signalets styrke, så den hastighed den modtager kan holde endnu længere end, hvis den ikke var der.

Denne misforståelse gør både, at der er mange, som køber den, selvom det ikke passer deres behov, men også opsætter den forkert så den ikke virker ordentligt.

Når folk opsætter en internet forstærker placerer de den typisk i det rum, de gerne vil have bedre internet i, hvilket er en stor fejl. Du skal gerne placere internet forstærkeren tæt på routeren, så den har et ordenligt internet signal at forstærke. 

Jeg ville aldrig placere en internet forstærker mere end et rum fra hvor routeren sidder, da signalet ellers vil være for svagt til, at den kan gøre en forskel.

Du kan læse mere om hvordan du bedst placerer din router

Kan det anbefales at bruge internet forstærker?

Der er mange der køber internet forstærkere fordi de er billige og nemme at opsætte. Men det er faktisk ret tit, at det ikke er den bedste løsning.

Jeg har derfor beskrevet fordele og ulemper ved den, så du kan tage det rigtige valg.

Fordele ved internet forstærker

En af fordelene ved en wifi forstærker er, at den er billig, sammenlignet med andre routere. Du kan typisk få en wifi-forstærker for under 300 kr.

Man kan også få dyrere modeller, men det er tvivlsomt, at de er ret meget bedre.

En anden fordel er, at de er super nemme at opsætte. Du skal bare indsætte den i en stikkontakt. Derefter trykker du på knappen så den leder efter signalet.

Når den har fundet internet signalet, begynder den straks at forstærke det og derfra virker det. 

En tredje fordel er, at den ikke er særlig stor og derfor ikke så synlig som mange andre alternativer. Så hvis man ikke kan lide at have elektronik stående fremme, kan dette være en løsning.

Ulemper ved internet forstærker

Den største ulempe er, at den sjældent løser dit problem, men kun mindsker det.

Hvis du synes du har dårlig wifi, vil en internet forstærker kun gøre, at du har mindre dårlig wifi, men du vil aldrig få godt wifi.

En anden ulempe er, at den i nogle tilfælde kan være lidt svær at placere.

Da internet forstærkeren skal side direkte i en stikkontakt, placeres med den rigtige afstand til routeren og placeres godt i forhold til, hvor du skal have forstærket signalet, så er det sjældent, at du har en stikkontakt fri lige det perfekte sted.

Du ender derfor ofte med at skulle gå på kompromis med placeringen. 

Den tredje ulempe er, at den ikke gør dit internet mere stabilt. Hvis din første router ikke er god og stabil, så vil internet forstærkeren ikke hjælpe på dette.

Alternativer til internet forstærkere

Når du nu har læst alt dette, så tænker du sikkert, hvad du så skal gøre for at få et bedre internet. Der er 3 alternativer til routere, som kan hjælpe dig med dette.

Mesh-netværk:

Mesh system minder på mange måder om en internet forstærker, men teknologien bag ved er meget bedre.

Et mesh netværk opsættest på den måde, at der er en enhed, der skal sættes direkte i routeren.

Derefter kan du trådløst tilkoble lige så mange enheder, som du har brug for, som bare skal have strøm, der hvor du stiller dem.

Det gode ved et mesh netværk er at hver enhed sender et lige så stærkt signal som den første. Hver enhed fungerer derfor lige så godt som, hvis de alle havde været kablet til den oprindelige router.

Dette er klart den løsning jeg anbefaler til flest mennesker, da den er nem at opsætte og virker ekstremt godt.

Stærkere router:

I stedet for at bøvle med flere forskellige routere, kan du også bare købe en endnu stærkere router, som du kan bruge i stedet for din standard router.

Typisk får du ikke en særlig god router med fra din internetudbyder. Det kan derfor bare være en nem og simpel løsning end at købe en bedre router, til at løse problemet.

Kablet løsning:

Den sidste er den bedste løsning, men også den klart mest besværlige. Det vil uanset hvad, altid være bedre at have en kablet løsning frem for en trådløs løsning.

Jeg har f.eks. et kabel fra min router til min fjernsyn selvom de kun står en meter fra hinanden.

Du kan trække kabler rundt i huset, hvor du enten kan tilslutte dine enheder eller tilføje en router.

Dette kan dog være enormt besværligt og vil være enormt dyrt hvis du skal have professionelle til det.

Overvej at skifte internetudbyder

I stedet for en internet forstærker, så kan løsningen også være at skifte internetudbyder.

Hvis du f.eks. har mulighed for at skifte til en fibernet forbindelse, vil du få meget bedre internet.

Du kan også bare købe en hurtigere forbindelse, som f.eks. 1000 mbit.

Men måske er det også din internetudbyder, der har leveret en dårlig router, hvilket du gerne skulle få udskiftet. 

Der kan også være gode penge at spare, hvis du sammenligner internet pakker. Så jeg vil anbefale dig at gå til vores internet side og indtaste din adresse og se, hvad du kan få.

Opsumering

Min klare anbefaling til om du skal købe en internet forstærker, er at det skal du ikke.

Der er mange bedre alternativer der løser dit problem i stedet for bare at lappe på det.

Jeg vil anbefale at købe et Mesh netværk eller at udskifte din router, til en bedre.

Alternativt kig efter en bedre internetudbyder.

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk