Hvad koster det at få gravet Fibernet ned? | Guide [2024]

Hvad koster det at få gravet fibernet ned?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Det kan være en dyr omgang, at installere fibernet på din adresse. Bliv klogere på hvad nedgravning af fibernet koster i indlægget her.

Prisen for nedgravning af fibernet afhænger af flere faktorer, som blandt andet hvilket område du bor i og hvilken udbyder du vælger til selve installationen af fibernet.

I nogle tilfælde kan du være heldig, at der allerede er gravet ned til fibernet i det område hvor du bor. Her vil du kun skulle betale for, at der trækkes kabler fra den i forvejen installerede fiberboks nær din bolig hen til dit hus.

I dette tilfælde vil det ofte kun være et lille beløb, som du skal af med i forbindelse med installationen af fibernet. Hvis det ikke er særligt mange meter det drejer sig om, kan du i nogle tilfælde få det gratis alt afhængigt af udbyderen.

Hvis du bor i et område hvor der ikke er gravet ned til fibernet i forvejen ligger prisen i den dyrere ende, da selve installationen kræver en del mere gravearbejde. Prisen vil her varierer alt efter hvilken udbyder du vælger.

Vil du blive klogere på fibernet, så kan du læse mere om det her.

Priser for etablering af fibernet hos forskellige udbydere

Bor du på en adresse, hvor der endnu ikke er gravet ned til fibernet så skal du betale for nedgravningen.

Etablerings priserne for fibernet vil variere alt efter hvilket område du bor i. Derfor anbefaler vi dig, at du indtaster din adresse på vores sammenligningsside for fibernet og undersøger hvad det vil koste dig at få installeret fibernet.

Hvordan foregår installationen af fibernet?

Selve installationen af fibernet kan variere fra udbyder til udbyder. Processen er dog typisk relativt ens og foregår ofte som beskrevet nedenfor.

1. Aftal med udbyderen hvor fiberboksen skal placeres

Sammen med udbyderen aftaler du på hvilken husmur fiberkablet skal føres ind igennem. Det er også her selve fiberboksen vil komme til, at sidde på den indvendige side af huset.

Typisk sættes der et kryds på husmuren, så teknikkeren kan se hvor du ønsker af fiberboksen skal placeres.

2. Udgravningen til fibernet begynder

Herefter begynder udbyderen at grave et tomrør hen til det aftalte sted gennem jorden. Udbyderen ligger derefter fibernet ind i røret.

3. Fiberboksen monteres

Når der er lagt fibernet ind kommer der typisk en teknikker, som monterer fiberboksen på indersiden af din husmur på det aftalte sted. Efter teknikeren har monteret fiberboksen er du nu klar til, at nyde dit nye fibernet.

Hvad skal jeg selv gøre i forbindelse med installation af fibernet?

Når du skal have installeret fibernet kan der fra udbyderens side være nogle krav, som du skal opfylde inden de kommer på besøg. Hvis det er tilfældet får du dem typisk over mail, så du ved hvad du skal forberede.

Derudover er det vigtigt at en tekniker kan komme ind i din bolig. Her skal du sørge for at du er hjemme eller at han på anden vis kan få adgang til din bolig. Du skal også være opmærksom på, at du kan blive pålagt et ekstra gebyr, hvis teknikeren ikke kan komme ind.

Sidst med ikke mindst skal du sørge for, at rydde det område hvor fiberboksen skal placeres, så teknikeren kan komme til at montere den.

Hvad koster fibernet som abonnement?

Hvis du sammenligner fibernet priserne med priserne for almindeligt bredbånd, vil du opleve af fibernet priserne er i den lidt dyrere ende.

Det skyldes, at fibernet er en nyere teknologi, som giver dig mulighed for at få en lynhurtig og stabil internetforbindelse

Selvom abonnements priserne for fibernet er dyrere, sammenlignet med bredbånd, kan du godt finde abonnementer i et fint prisleje. Og det er typisk også selve etableringen af fibernet som kan koste dig mange penge.

Liste over de bedste og billigste fibernet abonnementer

Udbyder Hastighed Pris
Fastspeed 1000 Mbit 198 kr. Gå til udbyder
Hiper 1000 Mbit 99 kr. Gå til udbyder
Telia 1000 Mbit 199 kr. Gå til udbyder
Norlys 1000 Mbit 209 kr. Gå til udbyder
Telenor 1000 Mbit 339 kr. Gå til udbyder
Yousee 1000 Mbit 299 kr. Gå til udbyder

Kan jeg få fibernet?

Du kan undersøge om du kan få fibernet på din adresse gennem vores sammenligningsside for fibernet. Her indtaster du din adresse i adressefeltet, hvorefter du får vist de udbydere som tilbyder fibernet i dit område.

Hvis du ikke får nogle udbydere frem, så kan det være fordi at fibernet endnu ikke er muligt i dit område. Om du kan få fibernet afhænger blandt andet af infrastrukturen i området.

Læs også om fibernet til erhverv her.

Hvornår kan jeg få fibernet?

Fibernet er stadig en nyere teknologi og derfor er det heller ikke udbredt over hele landet endnu. 

Dog er det en teknologi som er kommet for at blive og fibernet betegnes som fremtidens internet. Så hvis du endnu ikke har mulighed for at få fibernet i dit område, så frygt ej.

Fibernet udbyderne arbejder konstant på, at etablere fibernet flere steder i landet. Vi anbefaler dig derfor at holde dig opdateret gennem de forskellige udbydere, så du kan se hvornår det er muligt for dig at få fibernet.

Fibernet udbydere

Der findes en lang række udbydere af fibernet. Nedenfor kan du se eksempler på forskellige fibernet udbydere:

  • Stofa
  • Hiper
  • Kviknet
  • YouSee
  • JetNet
  • Fastspeed

Det er altid en god idé at undersøge de forskellige udbydere på markedet inden du træffer dit valg om hvor du skal have dit fibernet.

Når du undersøger de forskellige udbydere er det nemmere at få et overblik over hvem der har de bedste og billigste priser. Samt hvem der lever op til dine behov.

Opsummering

Priserne for nedgravningen af fibernet påvirkes af flere faktorer og det er derfor nødvendigt, at du sammenligner dine muligheder hos de forskellige udbydere.

Ved at sammenligne udbyderne op mod hinanden kan du danne dig et overblik over dine muligheder og undersøge hvem der har den bedste og billigste pris for fibernet.

Nogle gange kan du være heldig at du ved etableringen af fibernet får gratis nedgravning, hvor du andre gange skal betale for gravearbejdet.

Det er endnu ikke muligt at få fibernet alle steder i Danmark. Men fordi det er en nyere teknologi, som er i konstant udvikling, forventes det at komme mange flere steder end det er i dag.

Så frygt ej, hvis du er en af dem som ikke har mulighed for, at få fibernet endnu - det kan sagtens være at muligheden opstår i fremtiden.

Camilla Fynbo
Skrevet af

Camilla er vores skribent, som har stor fokus på internet relaterede produkter.