Hvad er Wifi 6? | Komplet Guide [2024]

Hvad er Wifi 6?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 13. juni, 2024

Du har måske hørt om Wifi 6, som er det nyeste indenfor internet. Men hvad er det egentlig og er det noget som du kan bruge? Disse spørgsmål og meget mere vil vi gennemgå i denne artikel. 

Wifi 6, med det tekniske navn 802.11ax, er den nyeste standard af wifi indenfor IEEE 802.11 protokollen. Det er en forbedring af dens forgængere og giver ekstremt hurtigt internet op til 9.600 mbit/s.

Hvad er Wifi 6?

Wifi 6 er en betegnelse der bliver brugt for den 6. generation af trådløs netværksteknologi, som også er den nyeste generation. Wifi 6 har også et mere teknisk navn, nemlig 802.11ax.

Dette navn stammer fra IEEE 802.11 protokollen. Inden under denne protokol er der flere forskellige standarder og disse standarder er hvad vi kalder Wifi 1,2,3,4 osv. 

Dette er relativt nyt at man er gået fra de mere tekniske navne til de nummererede. Det er en beslutning som Wi-Fi Alliance har taget. Hovedårsagen er at det er nemmere for den almindelige forbruger at holde styr på de forskellige standarder.

Det er egentlig IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineering) som opfandt IEEE 802.11 protokollen og dermed navngav dem. Men Wi-Fi Alliance har altså stået for den nye navngivning af Wifi standarder indenfor IEEE 802.11 protokollen. 

Nedenunder har vi lavet en tabel med de forskellige Wifi standarder og deres tekniske navn.

Wifi 6 er designet til at være bedre end dens ældre standarder på punkter som hastighed, bedre stabilitet, dækning og bedre effektivitet, når mange enheder er forbundet samtidig.

Wifi standard Tekniske navn
Wifi 1 802.11b
Wifi 2 802.11a
Wifi 3 802.11g
Wifi 4 802.11n
Wifi 5 802.11ac
Wifi 6 802.11ax

Fordele ved Wifi 6

En af de store forbedringer ved Wifi 6 er hastigheden. Hastigheden på internet i gennem Wifi 6 er steget meget og det er muligt at opnå hastigheder på op til 9.600 mbit/s. Hvilket er helt uhørt. 

En anden fordel er at Wifi 6 kan bedre trække at der er mange mobile enheder på internettet. Det vil sige at alle enheder vil opleve den samme hastighed og stabilitet på det trådløse internet, uden at de påvirker hinanden som ved tidligere generationer af Wifi.

Det skyldes primært MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output) teknologien. Ved at bruge denne teknologi kan en server nemlig håndtere flere enheder. Wifi 6 er dog ikke den første generation af Wifi, der benytter denne teknologi. 

Dog så bruger Wifi 6 en teknologi, der er anderledes end dens forgængere, denne teknologi kaldes for OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). 

Denne nye teknologi hjælper også med at understøtte at flere brugere kan forbindes til routeren samtidig og dermed få trådløst internet. 

Wifi 6 giver også en øget sikkerhed i forhold til dens forgængere, det kan ses ved at Wifi 6 understøttes af WPA 3 (Wifi Protected Access 3). WPA 3 er den tredje generation inden for sikkerhed af trådløse computernetværk.

Overordnet kan det ses at der er mange forbedringer ved Wifi 6. 

Forskellen mellem Wifi 6 og Wifi 5

Hvis man laver en direkte sammenligning mellem Wifi 5 og Wifi 6, så vil man kunne se at Wifi 6 kan teknisk set opnå en hastighed på op til 9.600 mbit/s, mens at Wifi 5 kan opnå en hastighed på op til 6.900 mbit/s. 

Wifi 5 blev rullet ud i midten af 2013, mens at Wifi 6 først er blevet en realitet i 2018 og er først kommet på markedet i 2019. 

Wifi 6 er en viderebygning på teknologien fra Wifi 5 og af denne grund er Wifi 6 altså også en klar forbedring af den ældre teknologi. 

En anden forbedring der har været fra Wifi 5 til Wifi 6 er en forbedret batterilevetid. Det skyldes blandt andet at Wifi 6 routere har en større kontrol over hvornår at routeren skal sende og modtage data og hvornår den skal være i dvale. 

Nogle forvirrer Wifi 5 med 5G internet. Og disse to ting er altså ikke det samme, selvom at de har nogle ligheder. Wifi 5 er et WLAN (Wireless Local Area Network), hvilket også kan kaldes for indendørs internet.

5G internet er i stedet et WAN (Wide-area network), hvilket kan kaldes for et udendørs internet. Hvor du kan nyde høje hastigheder på farten. 

Kan jeg få Wifi 6?

Det er relativt nemt at få Wifi 6, men det kan være ret dyrt. For at du kan få Wifi 6, så skal du egentlig bare have en Wifi 6 router. Men derudover så skal dine eksisterende enheder i dit hjem også være kompatible med Wifi 6. 

Det kan betyde at du skal udskifte alle dine gamle enheder og router i dit hjem for at du kan få Wifi 6. Det vil også sige at der er ikke en softwareopdatering, som gør at du kan få Wifi 6. I stedet skal hardwaren være lavet ud fra denne protokol. 

Hvis du køber en ny smartphone eller computer i dag, vil størstedelen bruge Wifi 6, men hvis de er af ældre dato kan det godt være det er lavet til Wifi 4 eller 5. 

Men selv hvis dine enheder er af ældre dato, så vil de stadig kunne forbindes til din Wifi 6 router, forskellen vil bare ligge i at internetforbindelsen ikke vil være lige så hurtig eller stabil.

Hvilket generelt så også fjerner incitamentet til at købe en Wifi 6 router. Vi vil derfor også anbefale at du køber en Wifi 6 router, når dine enheder såsom computer og smartphones er lavet efter Wifi 6 protokollen. 

Hvad er Wifi 6e?

Wifi 6e er en udvidet version af Wifi 6. Det skyldes at Wifi 6e understøtter forbindelser, der har en frekvens på 6 GHz, 5 GHz og 2,4 GHz. Mens at Wifi 6 kun har understøttet frekvenserne, 5 GHz og 2,4 Ghz. 

En af fordelene ved at Wifi 6e modtager 6 GHz er at dette er en relativt ubrugt frekvens, i modsætning til 5 GHz og 2,4 GHz. 

Når det kommer til Wifi er det vigtigt at forstå at enhederne kommunikere ved at sende data over radiobølger. 

Generelt er det sådan at jo lavere frekvens, desto lavere hastighed, men samtidig større rækkevidde. Hvor at desto højere frekvensen er så vil hastigheden være højere, men rækkevidden lavere. 

Grunden til at det kan være godt at benytte en mindre populær frekvens er at det vil være mere stabilt wifi, da dine naboer ikke også benytter og dermed påvirker frekvensen. 

Den største ulempe ved Wifi 6e er at det er en del dyrere end Wifi 6. Samtidig er der ikke markante forskelle, som for de fleste mennesker ikke vil retfærdiggøre den høje pris.

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk