Hvad er en Router? | Komplet Guide [2024]

Hvad er en Router?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 19. juni, 2024

Mangler du svar på hvad en router er? Så er du havnet det helt rigtige sted. I indlægget her kan du læse mere om hvad en router er, hvilke typer der findes, hvordan fungerer mv.

En router er en enhed, som forbinder to eller flere netværk. Ved hjælp af en routeren skabes der forbindelse til internettet, så du kan gå online.

Hvilken funktion har en router?

En router er den som sørger for, at du kan gå online fra dine enheder. Enhederne kan eksempelvis være din smartphone, desktop eller tablet.

Med en router kan du forbinde flere af dine enheder på ét netværk. Det vil sige at du både kan komme på nettet fra f.eks. din smartphone og desktop på samme tid.

Routerens opgave er derfor, at koble dine enheder op til netværket, så du kan gå surfe rundt på nettet.

Hvordan fungerer en router?

Routeren fungerer på den måde, at den sender data fra ét netværk til et andet. Dataene formidles og tildeles af routeren og de transporteres ved hjælp af datapakker.

For at sende disse datapakker, gør routeren brug af to protokoller, som kaldes for “Transmission Control Protocol” (TCP) og “User Datagram Protocol” UDP.

Både Transmission Control Protocol og User Datagram Protocol sørger for at dataene bliver sendt til den rigtige destination. Men UDP er hurtigere end TCP, dog er den ikke lige så sikker.

Hvorfor bruge en router?

Der er mange grunde til at anvende en router. Nedenfor kan du læse hvorfor vi hos Find-internet mener du skal bruge en router.

1. Gør internetforbindelsen trådløs

Med en router har du mulighed for, at få en trådløs internetforbindelse. Denne trådløse forbindelse kaldes også for en wi-fi forbindelse.

Med en trådløs forbindelse kan du tilgå nettet, uden at skulle gøre brug af lange kabler.

2. Flere enheder på samme netværk

Med en router kan du koble flere af dine enheder op på samme netværk.

Det betyder for dig, at du både kan tilgå forbindelsen fra f.eks. din tablet og smartphone på samme tid.

3. Nogle routere skaber en mere sikker forbindelse

Der findes nogle routere som tilbyder firewalls, som beskytter dig imod hackerangreb.

En firewall er med til at give dit netværk ekstra beskyttelse, så det er sværere for uvedkommende, at hacke det pågældende netværk.

Dermed vil dine data være bedre beskyttet med sådan en router.

Hvad er en trådløs router?

En trådløs router er en bestemt type af routere, som sørger for at du kan komme på internettet uden brug af kabler.

Forbindelsen er nemlig trådløs og skabes gennem radiobølger. Routeren kan forbinde flere enheder til samme netværk.

En trådløs router anses for at være den mest almindelige router - hvilket også er derfor, at det er den som langt de fleste har i dag.

Hvad er en mesh router?

En mesh router forbinder dine enheder trådløst gennem et mesh-netværk. Dataene overføres ved hjælp af radiobølger, som også sørger for at forbinde enhederne med hinanden.

Med en mesh router får du typisk en trådløs forbindelse, som er mere robust og hurtigere end ved andre routere. Derfor er priserne ofte også lidt dyrere.

Hvad er en 4G router?

En 4G router sørger for at forbinde dine enheder til et 4G netværk. Det smarte ved en 4G router er, at du kan tage forbindelsen med dig over alt, fordi den er trådløs.

Det skyldes at forbindelsen skabes ved hjælp af et SIM-kort som sidder i routeren. Nøjagtig ligesom du har et SIM-kort i din smartphone.

For at bruge din 4G router skal du derfor have fat i et mobilt bredbåndsabonnement.

Hvordan tilsluttes en router?

Det er lidt forskelligt hvordan man tilslutter en router. Det afhænger blandt andet af hvilken router du har.

Der hvor du køber din router kan du typisk få god hjælp til hvordan du skal tilslutte lige præcis den router du har. Og ofte vil der også være en udførlig guide med, som du kan bruge til at opsætte din nye router.

Er et modem og en router det samme?

Et modem og en router er ikke det samme. Typisk får du dog både router og modem i den samme boks, men rent teknisk er det ikke det samme.

En router er en boks som gør det muligt at flere enheder kan tilgå forbindelsen på samme tid. Et modem er en boks som sørge for at forbinde dit netværk til netværket som du har valgt gennem din udbyder.

Opsummering

En router er den som sørger for at dine forskellige enheder kan kommer på nettet, på samme tid.

Der findes mange forskellige typer af routere som blandt andet 4G- og mesh routere. Med en 4G router kan du tage internetforbindelsen med dig.

Der er forskel på en router og et modem i den forstand, at de rent teknisk ikke gør den samme ting. Du får dog typisk kun én boks, som både består af et modem og en router.

Vi vil også anbefale dig at læse vores anbefalinger om:
Router til fibernet 
Placering af router

Camilla Fynbo
Skrevet af

Camilla er vores skribent, som har stor fokus på internet relaterede produkter.