Forskellen på Coax og Fiber | Komplet Guide [2024]

Coax vs fiber - hvad er forskellen?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Når du skal finde nyt internet findes der flere forskellige typer bredbånd, som du kan vælge imellem. Du kan blandt andet vælge imellem forbindelserne coax og fiber, som er de hurtigste løsninger på markedet lige nu.

Den primære forskel på coax og fiber er selve hastigheden, hvor fibernet er hurtigere end coax. Det skyldes bl.a. at dataene ved fiber overføres gennem et glas fiberkabel, hvor kablerne til coax består af kobber.

Coax og fibernet er altså to forskellige typer af bredbånd, hvor du ved coax får internet gennem et kabel tv og ved fiber får internet gennem et fiberkabel.

Coax og fiber adskiller sig fra hinanden på forskellige elementer, som bl.a. hastighed, stabilitet, tilgængelighed, pris mv. 

I indlægget her kan du læse meget mere om hvad  forskellen er på de  to typer af bredbåndsforbindelser.

Sammenligning af coax og fiber

Nedenfor har vi opstillet en tabel, som sammenligner fiber og coax. Tabellen lister de væsentligste forskelle på de to bredbåndstyper.

Sammenligning Fiber Coax
Opbygning af kabel Fiber er internet via et fiberkabel, som er udarbejdet i tynde glasfibre. Fiberkablet overføre dataene med lys. Coax er internet via kabel tv, som er udarbejdet i kobber. Ved coax får du både internet og tv forbindelse i samme løsning. Coax overfører data elektronisk.
Tilgængelighed Du har endnu ikke mulighed for at få fibernet i hele Danmark. Det forventes dog at blive mere udbredt. Lige nu kan du få det i de fleste storbyer. Tjek om du kan få fibernet her. Du har mulighed for at få coax i stort set hele Danmark.
Stabilitet Stabiliteten for fibernet er høj, da det lukkede miljø sikrer, at forbindelsen ikke påvirkes af vind og vejr. Derudover påvirkes internetforbindelsen heller ikke af antallet af brugere, som er logget på. Stabiliteten for coax er pålidelig, men kan påvirkes af forhold, som vind og vejr. Derudover har antallet af brugere også en betydning i forhold til stabiliteten ved coax.
Hastighed Ved fibernet er upload-hastigheden og download-hastigheden den samme. Fibernet hastigheden er hurtigere end coax og leveres med lysets hast. Ved coax er upload-hastighederne hurtigere end download-hastighederne. Coax hastigheden er langsommere end fibernet.
Pris Prisen for fiber er dyrere sammenlignet med coax. Det skyldes blandt andet den hurtige forbindelse og selve installationen af fibernet. Prisen for coax er billigere end fiber. Det skyldes blandt andet at det i Danmark er meget udbredt og det ikke kræver særlige installationer.
Installation Det kan kræve en del at installere fiber på din adresse. Hvor meget der kræves afhænger af hvilken situation du er i. I nogle tilfælde skal der graves, hvor der andre gange bare skal installeres en fiberboks. Det er nemt, at installere coax som internetforbindelse på din adresse.

Hvad er fiber?

Fibernet er en moderne teknologi, som er den absolut hurtigste interforbindelse på markedet.

Forbindelsen skabes gennem optiske fibre (fiber optic) i jorden, som leveres gennem et lyslederkabel. Kablet ligger i et lukket system, hvor dataene leveres ved hjælp af lys.

Det lukkede system medføre at forbindelsen ikke påvirkes af forhold som vind og vejr. Derudover påvirkes forbindelsen heller ikke af antallet af brugere som er logget på.

På grund af den hurtige hastighed egner fibernet sig særligt godt til streaming af videoer eller gaming, hvor det er nødvendigt med en hurtig og stabil forbindelse.

Du kan læse meget mere om fibernet her.

Fordele og ulemper ved fiber

Der er en række fordele og ulemper ved fibernet, som vi har listet nedenfor.

Fordele

 • Fibernet er det absolut hurtigste internet man kan få.
 • Det er en utrolig stabil forbindelse.
 • Det påvirkes ikke af eksterne forhold, som antal brugere eller vind og vejr.

Ulemper

 • Det kan være dyrt at få installeret.
 • Det er endnu ikke muligt, at få fiber alle steder i landet.
 • Det er dyre at have fibernet end det er at have coax.

Hvad er coax?

Coax er en internetforbindelse som ved hjælp af kobberkabler overføre dataene elektronisk via kabel tv.

Coax er en meget udbredt internetforbindelse, som er udbredt over næsten hele Danmark. Det er en hurtig internetforbindelse, dog ikke lige så hurtig som fibernet.

Ved en coax forbindelse kan du godt opleve, at hastigheden bliver langsommere hvis der f.eks. er mange brugere der er på samme forbindelse.

Det er en billigere løsning sammenlignet med fiber, og selve installationen kræver heller ikke lige så meget.

Fordele og ulemper ved coax

Der er en række fordele og ulemper ved coax, som er listet nedenfor.

Fordele

 • Med coax får du en hurtig forbindelse og kan få helt op til 1.000 Mbit.
 • Coax priserne er billigere end ved fiber
 • Du kan få coax, som internetforbindelse, de fleste steder i Danmark.
 • Installationen er nem og hurtig

Ulemper

 • Asymmetrisk upload- og download hastighed. Upload hastigheden er hurtigere end download hastigheden.
 • Eksterne forhold som vind og vejr kan påvirke hastigheden.
 • Coax afhænger af båndbredden og der kan derfor ikke overføres lige så mange data af gangen, som der kan ved fibernet.

Hvad koster fibernet sammenlignet med coax?

Priserne for fibernet er dyrere sammenlignet med priserne for coax. Det skyldes blandt andet hastigheden, men også selve installationen af fibernet.

Det kan være en dyr fornøjelse, at få installeret fibernet på sin adresse, idet det ofte kræver at man skal have en teknikker ud. Derudover kræver installationen af fiber typisk også et udgravningsarbejde, hvor kablet skal graves ned.

Læs om nedgravning af fibernet her.

Abonnement priser for fibernet

Udbydere Hastighed Pris
Fastspeed 1000 Mbit 198 kr. Gå til udbyder
Hiper 1000 Mbit 99 kr. Gå til udbyder
Telia 1000 Mbit 199 kr. Gå til udbyder
Telenor 1000 Mbit 339 kr. Gå til udbyder
Jetnet 1000 Mbit 299 kr. Gå til udbyder
Norlys 1000 Mbit 209 kr. Gå til udbyder

Hvor hurtigt er fiber sammenlignet med coax?

Både fiber og coax er hurtige og gode internetforbindelser. Men sammenligner man dem med hinanden, så har fiber den hurtigste hastighed.

Coax har en asymmetrisk hastighed, hvor upload-hastigheden er langsommere end download-hastigheden. Derudover kan en coax forbindelse blive påvirket af forhold som f.eks. sne eller antallet af brugere.

Fiber har derimod en symmetrisk hastighed, hvor upload- og download-hastigheden er den samme.

Så selvom at coax og fibernet begge er hurtige forbindelser, så er fibernet den absolut hurtigste internet forbindelse i 2022.

Er fiber mere pålidelig end coax?

Fibernet er en meget stabil internetforbindelse, da den ikke på samme måde som en coax forbindelse, påvirkes af eksterne forhold.

Coax derimod kan godt blive påvirket af eksterne forhold som f.eks. vejrforhold eller antallet af brugere.

Hvis der er rigtig mange brugere på samme coax forbindelse vil forbindelsen skulle deles mellem brugerne. Når hastigheden skal deles mellem flere parter vil det uundgåeligt blive lidt langsommere.

Så på sin vis kan man godt sige, at fiber er mere pålideligt end coax. Dog er coax også et pålideligt netværk, og langt de fleste kan godt klare sig med coax.

Bør jeg vælge coax eller fiber?

Hvilken type internet du skal have vil altid afhænge af dine behov og det er derfor kun dig selv, som kan tage stilling til om du vil have fibernet eller coax som internetforbindelse.

Vil du se film og serier uden afbrydelser, så kan det være en god idé at vælge fibernet - især hvis I er mange som skal dele forbindelsen.

På trods af at fibernet er hurtigere end coax kan rigtig mange sagtens leve med coax som internetforbindelse. Men hvis I er mange der skal være på den samme forbindelse, så kan det være en god idé at overveje fibernet.

Opsummering

Når du skal have nyt bredbånd har du mulighed for, at vælge mellem nogle forskellige typer bredbånd.

Den primære forskel på fiber og coax er hastigheden. Sammenligner man dem med hinanden, så vil fibernet være hurtigere - faktisk er det den hurtigste forbindelse man kan få i 2022.

Derfor er prisen for fiber også højere sammenlignet med coax. Installationen kræver også en del mere end hvis du vælger coax.

Hastigheden ved fibernet påvirkes ikke af eksterne forhold som f.eks. vind og vejr eller antallet af brugere. Hastigheden ved coax kan derimod godt blive påvirket af eksterne forhold.

Om du skal have fiber eller coax som forbindelse afhænger af dine egne behov - og i nogle tilfælde er det slet ikke muligt for dig, at få fiber. Det skyldes at fibernet endnu ikke er udbredt over hele Danmark endnu.

Camilla Fynbo
Skrevet af

Camilla er vores skribent, som har stor fokus på internet relaterede produkter.