Etablering af Fibernet | Komplet Guide [2024]

Etablering af Fibernet

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 06. juni, 2024

Har du overvejet at få fibernet, men er i tvivl om hvordan det etableres og hvad det eventuelt vil koste? Så er du kommet til det rigtige sted, i denne guide vil vi gennemgå det vigtigste når du vil have etableret fibernet. 

Etablering af fibernet vil ofte være relativt nemt, da der skal graves fiberkabler fra din vej til dit hus, samt skal der installeres en indvendig og udvendig fiberboks. 

I Danmark er det muligt for 79% af husstandene at få fibernet, derfor er der en høj sandsynlighed for at du også kan få det.

Fibernet kaldes af mange for fremtidens internet pga. den høje hastighed og stabilitet. Du kan tjekke om det er muligt at få fibernet på din adresse, ved at indtaste adressen her.

Hvordan etableres fibernet?

Hvad kan du selv forberede?

Præcist hvordan fibernettet vil blive etableret kan afhænge fra udbyder til udbyder. Nogle udbydere har f.eks. fiberkonsulenter der vil opsætte et møde med dig, så I kan aftale i detaljer hvordan det skal foregå. 

Andre udbydere har en mere direkte tilgang, hvor du bare skal skrive hvor og hvordan, og så ordner de resten. 

Generelt er det dog de samme ting som skal opsættes for at du kan lagt fibernet. Der er to overordnet ting, der kommer til at ske.

1. Fibernet skal graves fra vejen hen til dit hus

2. Der skal installeres en indvendig og udvendig fiberboks

Ofte vil der skulle bruges en entreprenør for at grave fiberkabler fra vejen hen til dit hus. Derudover skal der bruges en tekniker der kan opsætte den indvendige og udvendige fiberboks, samt at installere fibernet i dit hjem. 

Teknikeren vil derfor få brug for at komme ind i jeres hjem. Her er det vigtigt at der er en person, der er 18+ hjemme, som kan tage imod teknikeren. 

Som sagt vil forløbet dog kunne være forskelligt fra udbyder til udbyder. Det er også vigtigt at pointere at de fleste udbydere ikke selv vil stå for at få gravet fibernet ned. Mens at teknikeren ofte vil være en ansat ved udbyderen. 

Der er flere ting, du kan forberede inden du får nedgravet fibernet. 

Det vigtigste er at overveje hvor henne i dit hjem, at du gerne vil have den indvendige fiberboks til at være placeret. Generelt skal fiberboksene opsættes på den nærmeste husmur, som vender ud mod vejen hvor kablerne skal graves fra. 

Hvis dette ikke er muligt, eller du ønsker at fiberboksen er placeret et andet sted i huset, kan dette også være muligt. Du vil højst sandsynligvis blive opkrævet for nogle ekstra gravemeter. 

Inden du får besøg af en tekniker til at installere den indvendige og udvendige fiberboks er det også en god ide at gøre området så tilgængeligt som muligt.

Husk derfor at få fjernet alt der eventuelt ville kunne stå i vejen for at teknikeren kan udføre sit arbejde. 

Hvad koster etablering af fibernet?

Omkostningerne ved at etablere fibernet, kan variere rigtig meget. Hvis du kun skal betale for oprettelse og etablering, kan prisen komme helt ned på 799 kroner. Hvis du dog skal have gravet ekstra meter ud til dit hjem kan prisen stige betragteligt. 

Generelt vil det koste 400-500 kroner pr. meter der skal graves. 

Vi har undersøgt markedet for dig. Seks fibernet udbydere i Danmark skriver meget klart deres priser på etablering og oprettelse af fibernet, samt prisen, hvis der skal graves meter. 

Nedenunder har vi lavet en tabel med priserne på etablering af fibernet:

Udbyder Pris - Etablering og Oprettelse Pris - Gravemetet
Fastspeed 799-1.149 kr. 450 kr./meter
Hiper 1.097 kr. 450 kr./meter
Yousee 1.298 kr. 399 kr./meter
Stofa 999 kr. Ikke angivet
Jetnet 799-1.149 kr. 450 kr./meter
Norlys 999 kr. Ikke angivet

Det kan dermed ses at der er meget forskellige priser på etablering, oprettelse og ekstra gravemeter. 

Prisen på etablering og oprettelse vil også kunne afhænge af hvor henne i landet du bor. Derfor vil vi anbefale at du kontakter flere af udbyderne og forhører hvad det vil koste ved dem hver især. 

Hvis du er interesseret i hvad et fibernet abonnement koster, så har vi lavet en artikel der omhandler fibernet priser

Hvem kan etablere fibernet?

Du vil skulle købe dit fibernet ved en fibernetudbydere, men ofte er det ikke fibernetudbyderne som ejer infrastrukturen. 

Det betyder at fibernetudbyderne benytter sig af allerede eksisterende infrastruktur og generelt er det heller ikke de almindelige fibernetudbydere, som nedgraver fiberkabler. 

I stedet er det virksomhederne som står for infrastrukturen, som vil stå for at få fibernet lagt til din husstand. 

Generelt skal du ikke bekymre dig om hvilken virksomhed der står for infrastrukturen i dit område, hvis du tager kontakt til en fibernetudbyder, vil de stå for kontakten til virksomheden. 

Nedenunder har vi dog lavet en liste med en lang række af de virksomheder som står bag infrastrukturen. 

Virksomheder, som etablerer fibernet:

 • AURA
 • Eniig
 • EWII
 • Energi Fyn
 • TDC
 • Onefiber
 • MES
 • Nord Energi
 • Energi Ikast
 • SEF
 • Syd Energi
 • RAH Fiber
 • GEV
 • Nordlys
 • Jysk Energi
 • Thy-Mors Energi
 • Fibia

Hvis du stadig er i tvivl om fibernet er det rigtige for dig, så har vi skrevet en artikel omhandlende fordele og ulemper ved fibernet.

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk