Hvad er Internet Hastighed? | Mbit anbefaling [2024]

Hvad er internet hastighed?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Der kan være stor forskel på internet hastighederne, alt afhængig af hvilken udbyder du har eller hvilket abonnement du har mv. Men hvad er internet hastighed egentligt?

Internet hastighed refererer til hvor hurtigt dataene kan overføres mellem serveren og din enhed. Internet hastigheden måles som antal megabit i sekundet - jo højere antal megabit, desto hurtigere hastighed.

Hastigheden på din internetforbindelse er afgørende for, hvor hurtigt du kan downloade og uploade filer, streame video og browse på nettet.

Hvordan måles internet hastighed?

Internet hastigheden måles gennem mbit/s, som også kaldes for megabit i sekundet. Jo højere antal megabit der er pr. sekund, desto hurtigere internet hastighed får du.

Hastigheden måles i både download- og upload hastighed. Download hastigheden er hvor hurtigt data kan hentes ned til din enhed fra internettet.

Upload hastigheden er hvor hurtigt data kan sendes fra din enhed, som eksempelvis din computer, til den server du bruger.

Typisk vil internetforbindelsen være asymmetrisk, hvilket betyder at download hastigheden er hurtigere end upload hastigheden. 

Ved fibernet får du dog en symmetrisk internetforbindelse, hvor download- og upload hastigheden er den samme. Læs mere om fibernet.

Hvad er hastigheden på mit internet?

Hvis du gerne vil undersøge hvilken hastighed du har gennem din internetforbindelse, kan du med fordel tage en hastighedstest. En hastighedstest er et værktøj som måler din internet hastighed for dig.

Der findes mange forskellige hastighedstest på markedet. Det er ikke alle hastighedstest der er lige gode og derfor kan det være en god idé, at teste din forbindelse gennem flere forskellige test.

Ved at sammenligne resultaterne fra forskellige test får du et mere præcist svar på hvor hurtigt eller langsomt din forbindelse er.

Det er nemt, at finde de forskellige test. Du laver bare en søgning på Google hvor du i søgefeltet skriver “hastighedstest”. Tag dem du synes virker mest troværdige.

Hvor høj internet hastighed kan jeg få?

Hvor hurtig en hastighed du kan få afhænger af hvilken udbyder og type internet du har.

Ved almindeligt bredbånd kan du typisk få en hastighed, som ligger mellem 20-1000 mbit/s. 

Ved fibernet har du mulighed for, at få en hastighed mellem 30-5000 mbit/s. Det betyder at du med fibernet har mulighed for, at få den absolut hurtigste forbindelse på markedet.

Sammenlign fibernet hastigheder og priser på vores sammenligningsside, her.

Hvilken internet hastighed har jeg brug for?

Det er egentligt kun dig som kan svare på hvilken internet hastighed du har brug for. Det afhænger af hvad du bruger dit internet til og hvilke behov du har.

Der er dog nogle overvejelser, som du med fordel kan gøre dig, når du skal vurdere hvilken hastighed du har behov for:

1. Hvor mange enheder skal kobles på forbindelsen?

Det er vigtigt, at overveje hvor mange enheder som skal bruge den samme internetforbindelse.

Når der er mange enheder på den samme forbindelse kan det påvirke hastigheden, hvis du har almindeligt bredbånd.

Har du fibernet er dette ikke lige så vigtigt at tænke over, idet fibernet som udgangspunkt ikke påvirkes af antallet af enheder på samme forbindelse.

Enheder betegnes som eksempelvis din desktop, tablet eller smartphone.

2. Skal forbindelsen bruges til at streame?

Det er også værd at overveje om du skal bruge internetforbindelsen til at streame film og serier.

Enormt mange danskere streamer film og serier gennem streamingtjenester som Netflix, HBO, TV2 Play mv. Derfor er det ofte nødvendig med en god og stabil forbindelse.

Med en høj hastigheds forbindelse undgår du at blive afbrudt midt i dine yndlings film og serier.

3. Skal forbindelsen bruges til online spil?

Hvis forbindelsen skal bruges til gaming, så kan hastigheden have en betydning for om dit spil lagger.

Hvor god en hastighed du har behov for, afhænger selvfølgelig af hvilke spil der spilles og om disse foregår offline eller online.

4. Skal forbindelsen bruges til hjemmearbejde?

Er du en af dem som arbejder meget hjemmefra? Så er det vigtigt, at du tager stilling til hvor god en hastighed du har brug for.

Når man arbejder hjemmefra skal man blandt andet bruge internetforbindelsen til, at downloade og uploade filer til, holde online møder med kollegaerne og meget andet.

Her er hastigheden selvfølgelig vigtig. Uden en god hastighed kan det begrænse din effektivitet fordi du hindres i, at udføre dine opgaver.

Hvad påvirker internet hastigheden?

Særligt internet hastigheden ved almindeligt bredbånd kan påvirkes af forskellige forhold, som du kan læse mere om her nedenfor.

Antallet af brugere er en af de helt store synder, når det kommer til at påvirke hastigheden. Hvis mange personer anvender den samme forbindelse på samme tid, vil hastigheden blive dårligere.

Routerens placering kan også påvirke hastigheden i en negativ grad. Hvis du sidder for langt væk fra routeren, er det ikke sikkert den kan nå din enhed - og dermed vil du opleve en langsommere forbindelse.

Hastigheden er langsommere end lovet

Lever dit internet ikke op til det udbyderen har lovet? Så anbefaler vi dig at tage fat i den udbyder, hvor du har dit abonnement.

Udbyderen kan typisk hjælpe dig med, at finde ud af hvad der kan være i vejen med forbindelsen. De kan ofte også hjælpe dig med at løse dine udfordringer.

Opsummering

Internet hastigheden henviser til hvor mange megabit du har pr. sekund. Hastigheden fortæller dig altså hvor hurtig du kan downloade og uploade ting online.

Du kan måle din egen hastighed ved hjælp af forskellige hastighedstest, som ligger frit tilgængeligt på Google.

Fibernet er den absolut hurtigste hastighed du kan få på markedet lige nu. Med fibernet kan du få helt op til 5000 mbit/s. 

Camilla Fynbo
Skrevet af

Camilla er vores skribent, som har stor fokus på internet relaterede produkter.