Hvor hurtigt internet har jeg brug for?

Kasper Ottosen
Kasper Ottosen
09 december, 2022

Hvis du ikke er sikker på hvor hurtigt internet du har brug for, uanset om du er en enkelt person eller en helt familie.

Så er du kommet til det rigtige sted. I denne artikel vil vi gennemgå hvor hurtigt internet du har brug, i forhold til det behov, som du har. 

Nogle husstande har meget høje krav til deres internet hastighed og har brug for 500 mbit internet, mens andre husstande ikke bruger deres internet lige så meget og derfor kan nøjes med 50 mbit. 

Generelt når det omhandler hvor høj en hastighed du har brug for, afhænger det at fire faktorer:

  • Hvor mange personer er I i husstanden?
  • Hvor meget streamer I og i hvor høj kvalitet?
  • Hvor meget gamer I?
  • Arbejder I meget hjemmefra?

Hvor høj hastighed internet har du brug for?

Nedenunder har vi lavet en “behovstest”, som du kan benytte. Behovstesten viser de fire mest almindelige udbudte internet hastigheder og hvilke aktiviteter, der er mulige ved de forskellige hastigheder. 

Der er 3 forskellige tabeller lavet, efter hvor mange personer der bor i din husstand. Det vil sige hvis du bor alene, skal du bruge på den første tabel. Hvis I bor 2-3 personer i husstanden, skal I bruge den anden tabel. 

Og hvis der bor 4 personer eller flere hjemme ved jer, skal I bruge den sidste tabel. 

1 Person:

Hastighed (mbit Download) Aktiviteter
50-100 mbit/s Du kan surfe på nettet, samt streame eller game på en enkelt enhed.
200-300 mbit/s Du kan surfe på nettet, streame film i HD, game, streame musik. Du kan sådan set alt, som enkelt person.
500 mbit/s 500 mbit kan det samme som 200-300 mbit. Det kan dog være bedre til tunge spil og hvis du streamer flere film samtidig.
1000 mbit/s 1000 mbit er generelt komplet unødvendig, som enkelt person. Da alle behov kan opfyldes af færre mbit.

2-3 Personer:

Hastighed (Mbit download) Aktiviteter
50-100 mbit/s Du kan surfe på nettet, samt streame film eller game lette videospil på en enkelt enhed. 
200-300 mbit/s Du kan surfe på nettet, streame film i HD på 2-3 enheder samtidig, samt game de fleste spil.
500 mbit/s Du kan alt med 500 mbit. Du kan game tunge spil og streame film i HD på mange enheder osv.
1000 mbit/s 1000 mbit er generelt også unødvendigt for husstande med 2-3 personer. Da alle behov kan opfyldes af færre mbit.

4+ Personer:

Hastighed (Mbit download) Aktiviteter
50-100 mbit/s Du kan surfe på nettet, tjekke e-mails. Men det kan tage tid at indlæse de forskellige hjemmesider. 
200-300 mbit/s Du kan surfe på nettet, tjekke netbank, tjekke emails, du kan endda streame film i HD eller game lette videospil på 1-2 enheder.
500 mbit/s Du kan næsten alt med 500 mbit. Du kan game videospil og streame film i HD på mange enheder.
1000 mbit/s Alle i familien kan game tunge videospil og streame film i HD kvalitet samtidig uden problemer.

 

Hvor hurtigt er mit internet?

Hvis du er i tvivl om hvor hurtigt dit internet er, så kan det være en rigtig god ide at undersøge. 

Efter du har undersøgt din nuværende internet hastighed, kan du også sammenligne den med hvor stort et internet behov du har. Ved at bruge vores behovstest.  

Hvis du ofte har oplevet problemer med din internet hastighed, samt at du kan se at din nuværende internet hastighed ikke er nok til dit internet behov, så vil vi anbefale at du overvejer at skaffe et hurtigere internet. 

For de fleste danskere er der en høj sandsynlighed for at kunne få et hurtigt internet. Faktisk kan 89% af danskere få minimum 500 mbit download hastighed, mens 79% kan få minimum 1000 mbit download hastighed. 

Du kan undersøge internet mulighederne på din adresse, ved at gå til vores forside og indtaste din adresse i adressefeltet øverst på siden. 

Hvor hurtigt internet til streaming?

Hvis du skal bruge dit internet til streaming, er det vigtigt at have stabilt internet, så at din film eller serie ikke hakker i de vigtige øjeblikke. 

Generelt bør du følge vores behovstest, som inddrager hvor mange mbit du skal bruge, afhængigt af hvor mange mennesker, der bor I jeres husstand. 

Men det er også muligt at opgøre det lidt anderledes. For at en enhed kan streame film eller serier, vil det kræve cirka 15 mbit download hastighed. Ved streaming behøver du ikke at kigge på upload hastighed, da det kun er downloadhastigheden der er vigtig. 

Du skal huske at hvis der er mere end en enhed på dit internet der bruger internet samtidig med at du streamer, så vil de også bruge nogle mbit.

Her skal du medtænke at der er flere enheder på ens internet end man lige regner med, det kunne være computer, smartphones, tablets, smart-tv, spillekonsoller, tv-bokse, robotstøvsuger og mange andre gadgets. 

Men hvis du kan slukke for alle enheder på dit internet og udelukkende sidder og streamer serier, vil det kun kræve en download hastighed på 15 mbit/s. 

Hvor mange mbit er nødvendigt for at streame Netflix?

Netflix har ikke et behov for en større hastighed end de andre streamingtjenester, det vil dermed også sige at det kræver en internethastighed på 15 mbit/s for at en enhed kan streame Netflix. 

Hvis der er 3 enheder I jeres hjem, der vil streame Netflix samtidig, skal du bare gange antal enheder med internet hastigheden. 

Du kan dog slippe afsted med at streame Netflix ved en lavere internet hastighed, hvis du vælger at du ikke har behov for at se dine film eller serier i HD. 

3-5 mbit/s hastighed kan være tilstrækkeligt hvis du bare ønsker at se dine film serier i 360/480 P. 

Hvordan finder jeg det bedste internet?

Nu har du fundet ud af hvor stort et behov du har til dit internet. Spørgsmålet er så hvordan du finder den rette udbyder. Her hos Find-Internet har vi gjort det muligt at se hvilke former for internet og internetudbyder, der er tilgængelige på din adresse. 

Det eneste du skal gøre er at besøge vores forside, hvor du har mulighed for at indtaste din adresse, øverst på siden. Herefter vil du kunne se alle internetudbyder, som du har mulighed for at benytte på din adresse. 

Vi anbefaler at du får traditionelt bredbånd, her er der tre typer, internet via kabel-tv stik, internet via telefonstik eller fibernet. Hvilket internet du vælger, bør afhænge af hvad der er muligt på din adresse. 

Der er dog nogle faktorer, som du skal være opmærksom på, inden du vælger internetudbyder. 

Vigtige faktorer, når du vælger internetudbyder

Pris, introtilbud, oprettelse og binding

Pris

Prisen er for mange en af de vigtigste faktorer, hvis ikke den vigtigste faktorer, når de vælger internet. Dette er også helt forståeligt og generelt kan du sagtens vælge den billigste udbyder, der opfylder dine hastigheds behov.

Prisen kan dog være svært helt at regne ud. Ofte har alle internetudbyder en månedlig pris, du skal betale for internettet. Men der er lidt mere end bare den månedlige pris, du skal holde øje med. 

Introtilbud

Flere at internetudbyderne har introtilbud, det vil sige at du kan få deres abonnement til en god pris, men kun i nogle få måneder, hvorefter at prisen stiger. 

Dette er vigtigt at være opmærksom på, det er også grunden til at du inde på vores forside, både kan se en månedlig pris, samt en 6 måneders pris. Så du ikke bliver “snydt” at introtilbuddet.

Oprettelse

Endnu en omkostning der kan være, når du opretter et internet abonnement er oprettelsen. Nogle internetudbyderer kræver en pris for at oprette dig som kunde, mens ved andre internetudbyderer er det helt gratis. 

Dette er igen vigtigt at holde øje med og det er også en faktor der er indregnet i vores 6 måneders priser. Derfor er de mere retvisende end de månedlige priser. 

Binding

Tilsidst skal du også være opmærksom på binding. De fleste internetudbydere har en bindingsperiode, dette skyldes ofte at de ikke ønsker at du f.eks. udnytter deres introtilbud og derefter smutter over til konkurrenten. 

Så hold øje med hvor lang bindingsperiode, de forskellige internetudbydere har, inden du vælger den rette internetudbyder til dig. 

Router

Routeren er ofte en lille firkantet boks, hvis funktion er at dele din internetforbindelse til alle dine enheder. Routeren er dog ofte også en overset faktor, hvis man har problemer med sit internet. En stærk router, kan hjælpe med din internet forbindelse. 

Der er to forskellige typer af routere, MESH routere og WiFi routere. 

WiFi routere er den mest almindelige type af router og er de fleste husstande også mere end tilstrækkelig. Den fungerer ved at du opsætte en router, som skal dække hele dit hjem.

MESH routere er en router type, som skaber et netværk af routere i ens hjem. Derfor vil man ofte også selv skulle købe og opsætte minimum to routere i ens hjem. En ved internetkilden og en i den anden ende af ens hjem. 

MESH routerne er rigtig gode, hvis internettet ikke fungerer lige godt alle steder i hjemmet. Du kan endda tilkøbe flere router og tilføje til MESH netværket, hvis der er specifikke områder i dit hjem, hvor at internettet er rigtig svagt. 


Til sidst er placering af den trådløs router også vigtig, hvilket du kan læse mere om her.

Hvor meget data bruger en familie?

Det kan varierer ekstremt meget, hvor meget data en familie bruger.

Det afhænger generelt af to faktorer, den første er hvor mange enheder der er på internettet og den anden er hvad de enheder bruger internettet til. 

I forhold til hvor mange enheder der er på internettet, kan der være flere enheder end man lige tror. Alle enheder tæller lige fra din robotstøvsuger til din computer. Desto flere enheder på internettet, desto højere krav til internethastigheden. 

Derudover er det vigtigt hvad disse enheder bruger internettet til, hvis det eneste du laver på din computer er at tjekke mails, kræver det ikke en høj internethastighed. 

Men hvis du streamer film og serier i Ultra HD, samt gamer tunge computerspil, så vil du have meget højere krav til internettet. 

Af den grund er det næsten også umuligt at sige hvor meget data en familie bruger. 

Dog vil vi anbefale at du kigger på vores behovstest

Her vil du kunne se at nogle familier, kan få deres behov dækket af en internet hastighed på 100 mbit, mens andre har brug for 1000 mbit.

author

Skrevet af

Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen har over 8 års erfaring med opsætning og salg af bredbånd, fra hans arbejde som elektriker og Tjekbredbånd.dk