Hvor meget Bredbånd har jeg brug for? | Komplet Guide [2024]

Hvor meget bredbånd har jeg brug for?

Oliver Vibjerg Søby Forfatter: Oliver Vibjerg Søby
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Hvis du ikke er sikker på hvor meget bredbånd du har brug for, uanset om du er en enkelt person eller en helt familie.

Så er du kommet til det rigtige sted. I denne artikel vil vi gennemgå hvor meget bredbånd du har brug, i forhold til det behov, som du har. 

Nogle husstande har meget høje krav til deres bredbåndshastighed og har brug for 500 mbit internet, mens andre husstande ikke bruger deres bredbånd lige så meget og derfor kan nøjes med 50 mbit. 

Generelt når det omhandler hvor meget bredbånd I har brug for, afhænger det at fire faktorer:

  • Hvor mange personer er I i husstanden?
  • Hvor meget streamer I og i hvor høj kvalitet?
  • Hvor meget gamer I?
  • Arbejder I meget hjemmefra?

Hvor høj hastighed bredbånd har du brug for?

Nedenunder har vi lavet en “behovstest”, som du kan benytte. Behovstesten viser de fire mest almindelige udbudte internet hastigheder og hvilke aktiviteter, der er mulige ved de forskellige hastigheder. 

Der er 3 forskellige tabeller lavet, efter hvor mange personer der bor i din husstand. Det vil sige hvis du bor alene, skal du bruge på den første tabel. Hvis I bor 2-3 personer i husstanden, skal I bruge den anden tabel. 

Og hvis der bor 4 personer eller flere hjemme ved jer, skal I bruge den sidste tabel. 

1 Person:

Hastighed (Mbit download) Aktiviteter
50-100 mbit/s Du kan surfe på nettet, samt streame eller game på en enkelt enhed.
200-300 mbit/s Du kan surfe på nettet, streame film i HD, game, streame musik. Du kan sådan set alt, som enkelt person.
500 mbit/s 500 mbit kan det samme som 200-300 mbit. Det kan dog være bedre til tunge spil og hvis du streamer flere film samtidig.
1000 mbit/s 1000 mbit er generelt komplet unødvendig, som enkelt person. Da alle behov kan opfyldes af færre mbit.

2-3 Personer:

Hastighed (Mbit download) Aktiviteter
50-100 mbit/s Du kan surfe på nettet, samt streame film eller game lette videospil på en enkelt enhed. 
200-300 mbit/s Du kan surfe på nettet, streame film i HD på 2-3 enheder samtidig, samt game de fleste spil.
500 mbit/s Du kan alt med 500 mbit. Du kan game tunge spil og streame film i HD på mange enheder osv.
1000 mbit/s 1000 mbit er generelt også unødvendigt for husstande med 2-3 personer. Da alle behov kan opfyldes af færre mbit.

4+ Personer:

Hastighed (Mbit download) Aktiviteter
50-100 mbit/s Du kan surfe på nettet, tjekke e-mails. Men det kan tage tid at indlæse de forskellige hjemmesider. 
200-300 mbit/s Du kan surfe på nettet, tjekke netbank, tjekke emails, du kan endda streame film i HD eller game lette videospil på 1-2 enheder.
500 mbit/s Du kan næsten alt med 500 mbit. Du kan game videospil og streame film i HD på mange enheder.
1000 mbit/s Alle i familien kan game tunge videospil og streame film i HD kvalitet samtidig uden problemer.

Hvor hurtigt er mit bredbånd?

Hvis du er i tvivl om hvor hurtigt dit bredbånd er, så kan det være en rigtig god ide at undersøge. 

Efter du har undersøgt din nuværende bredbåndshastighed, kan du også sammenligne den med hvor stort et bredbåndsbehov du har. Ved at bruge vores behovstest.  

Hvis du ofte har oplevet problemer med din bredbåndshastighed, samt at du kan se at din nuværende internet hastighed ikke er nok til dit bredbåndsbehov, så vil vi anbefale at du overvejer at skaffe et hurtigere internet. 

For de fleste danskere er der en høj sandsynlighed for at kunne få et hurtigt bredbånd. Faktisk kan 89% af danskere få minimum 500 mbit download hastighed, mens 79% kan få minimum 1000 mbit download hastighed. 

Du kan undersøge bredbånd mulighederne på din adresse, ved at gå til vores forside og indtaste din adresse i adressefeltet øverst på siden.

Hvor hurtigt bredbånd til streaming?

Hvis du skal bruge dit bredbånd til streaming, er det vigtigt at have stabilt bredbånd, så at din film eller serie ikke hakker i de vigtige øjeblikke. 

Generelt bør du følge vores behovstest, som inddrager hvor mange mbit du skal bruge, afhængigt af hvor mange mennesker, der bor i jeres husstand. 

Men det er også muligt at opgøre det lidt anderledes. For at en enhed kan streame film eller serier, vil det kræve cirka 15 mbit download hastighed. Ved streaming behøver du ikke at kigge på upload hastighed, da det kun er downloadhastigheden der er vigtig. 

Du skal huske at hvis der er mere end en enhed på dit bredbånd, der bruger internet samtidig med at du streamer, så vil de også bruge nogle mbit.

Her skal du medtænke at der er flere enheder på ens internet end man lige regner med, det kunne være computer, smartphones, tablets, smart-tv, spillekonsoller, tv-bokse, robotstøvsuger og mange andre gadgets. 

Men hvis du kan slukke for alle enheder på dit bredbånd og udelukkende sidder og streamer serier, vil det kun kræve en download hastighed på 15 mbit/s. 

Hvor mange mbit er nødvendigt for at streame Netflix?

Netflix har ikke et behov for en større hastighed end de andre streamingtjenester, det vil dermed også sige at det kræver en bredbåndshastighed på 15 mbit/s for at en enhed kan streame Netflix. 

Hvis der er 3 enheder i jeres hjem, der vil streame Netflix samtidig, skal du bare gange antal enheder med internet hastigheden. 

Du kan dog slippe afsted med at streame Netflix ved en lavere internet hastighed, hvis du vælger at du ikke har behov for at se dine film eller serier i HD. 

3-5 mbit/s hastighed kan være tilstrækkeligt hvis du bare ønsker at se dine film serier i 360/480P. 

Hvordan finder jeg det bedste bredbånd?

Nu har du fundet ud af hvor stort et behov du har til dit bredbånd. Spørgsmålet er så hvordan du finder den rette udbyder. Her hos Find-Internet har vi gjort det muligt at se hvilke former for bredbånd og bredbåndsudbydere, der er tilgængelige på din adresse. 

Det eneste du skal gøre er at besøge vores forside, hvor du har mulighed for at indtaste din adresse, øverst på siden. Herefter vil du kunne se alle bredbåndsudbydere, som du har mulighed for at benytte på din adresse. 

Vi anbefaler at du får enten bredbånd via kabel tv-stik eller fibernet, og at du ikke får mobilt bredbånd eller bredbånd via telefonstik. De to førstnævnte bredbåndstyper anbefaler vi, da de både leverer hurtigt internet og stabilt internet.

Hvilken type af bredbånd du vælger, bør afhænge af hvad der er muligt på din adresse. 

Der er dog nogle faktorer, som du skal være opmærksom på, inden du vælger bredbåndsudbyder. 

Vigtige faktorer, når du vælger bredbåndsudbyder

Pris

Prisen er for mange en af de vigtigste faktorer, hvis ikke den vigtigste faktor, når de vælger bredbånd. Dette er også helt forståeligt og generelt kan du sagtens vælge den billigste udbyder, der opfylder dine hastigheds behov.

Prisen kan dog være svært helt at regne ud. Ofte har alle internetudbyder en månedlig pris, du skal betale for bredbåndet. Men der er lidt mere end bare den månedlige pris, du skal holde øje med. 

Introtilbud

Flere af bredbåndsudbyderne har introtilbud, det vil sige at du kan få deres abonnement til en god pris, men kun i nogle få måneder, hvorefter prisen stiger. 

Dette er vigtigt at være opmærksom på, det er også grunden til at du inde på vores forside, både kan se en månedlig pris, samt en 6 måneders pris. Så du ikke bliver “snydt” at introtilbuddet.

Oprettelse

Endnu en omkostning der kan være, når du opretter et internet abonnement er oprettelsen. Nogle bredbåndsudbydere kræver en pris for at oprette dig som kunde, mens ved andre bredbåndsudbydere er det helt gratis. 

Dette er igen vigtigt at holde øje med og det er også en faktor der er indregnet i vores 6 måneders priser. Derfor er de mere retvisende end de månedlige priser. 

Binding

Tilsidst skal du også være opmærksom på binding. De fleste bredbåndsudbydere har en bindingsperiode, dette skyldes ofte at de ikke ønsker at du f.eks. udnytter deres introtilbud og derefter smutter over til konkurrenten. 

Så hold øje med hvor lang bindingsperiode, de forskellige internetudbydere har, inden du vælger den rette bredbåndsudbyder til dig. 

Router

Routeren er ofte en lille firkantet boks, hvis funktion er at dele din internetforbindelse til alle dine enheder. Routeren er dog ofte også en overset faktor, hvis man har problemer med sit internet. En stærk router, kan hjælpe med din internet forbindelse. 

Der er to forskellige typer af routere, MESH router og WiFi routere. 

WiFi routere er den mest almindelige type af router og er de fleste husstande også mere end tilstrækkelig. Den fungerer ved at du opsætte en router, som skal dække hele dit hjem.

MESH routere er en router type, som skaber et netværk af routere i ens hjem. Derfor vil man ofte også selv skulle købe og opsætte minimum to routere i ens hjem. En ved internetkilden og en i den anden ende af ens hjem. 

MESH routerne er rigtig gode, hvis internettet ikke fungerer lige godt alle steder i hjemmet. Du kan endda tilkøbe flere router og tilføje til MESH netværket, hvis der er specifikke områder i dit hjem, hvor at internettet er rigtig svagt. 

Til sidst er placering af den trådløs router også vigtig, hvilket du kan læse mere om her.

Hvor meget data bruger en familie?

Det kan variere ekstremt meget, hvor meget data en familie bruger.

Det afhænger generelt af to faktorer, den første er hvor mange enheder der er på bredbåndet og den anden er hvad de enheder bruger bredbåndet til. 

I forhold til hvor mange enheder der er på bredbåndet, kan der være flere enheder end man lige tror. Alle enheder tæller lige fra din robotstøvsuger til din computer. Desto flere enheder på bredbåndet, desto højere krav til bredbåndshastigheden. 

Derudover er det vigtigt hvad disse enheder bruger bredbåndet til, hvis det eneste du laver på din computer er at tjekke mails, kræver det ikke en høj bredbåndshastighed. 

Men hvis du streamer film og serier i Ultra HD, samt gamer tunge computerspil, så vil du have meget højere krav til bredbåndet. 

Af den grund er det næsten også umuligt at sige hvor meget data en familie bruger. 

Dog vil vi anbefale at du kigger på vores behovstest

Her vil du kunne se at nogle familier, kan få deres behov dækket af en bredbåndshastighed på 100 mbit, mens andre har brug for 1000 mbit.

Oliver Vibjerg Søby
Skrevet af

Oliver er en dygtig forfatter hos Find-Internet, med over et års erfaring i branchen. Han er uddannet fra Aarhus Universitet med en bachelorgrad i HA Almen, hvor han erhvervede dybdegående viden inden for marketing og andre erhvervsdiscipliner. Kendt for sin evne til at skabe indhold, der er både engagerende og velresearchet, excellerer Oliver i at formidle komplekse emner på en tilgængelig måde, altid med forbrugerens interesser i fokus.