Placering af Router | Få Bedre Wifi [Komplet Guide]

Placering af Router

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 06. juni, 2024

En trådløs router er genial, men den er klart mere praktisk end den er pæn. Der er dog flere ting, som det er vigtigt at være opmærksom på, når man skal vælge placering til ens router, da placeringen kan have stor betydning for din internetforbindelse. 

For at få det optimale ud af din router er det vigtigt at ud er opmærksom på at finde den bedste placering til routeren, det skal være centralt, væk fra andet teknologi og væk fra varme kilder. 

Vi har derfor samlet de bedste råd til, hvordan du finder den bedste og mest optimale placering af din router.

Hvad skal du være opmærksom på?

Det er de færreste, som ønsker, at deres router skal være en central del af udsmykningen i hjemmet. Mange danskere gemmer derfor deres router væk. Det kan dog være rigtig dårligt for din internetforbindelse.

Placering

Selvom de fleste ikke har lyst til, at routeren skal være en central del af udsmykningen i hjemmet, er det vigtigt, at den placeres centralt, hvis man vil have det optimale ud af sin internetforbindelse.

En central placering styrker både forbindelsens stabilitet og hastighed.

Derudover er det et kæmpe no-go at placere din router på eller nær gulvet, da routeren distribuerer signalet bedst, når den er placeret højt.

Du opnår derfor den bedste rækkevidde, hvis du fx placerer din router ovenpå et skab. Du kan læse mere om den bedste placering af din router her

Plads

Ligesom det er vigtigt at placere din router centralt og højt i hjemmet, er det også vigtigt at sørge for at den har plads. Din routers signal bliver nemlig svækket, hvis den skal igennem en masse vægge og diverse metalgenstande.

Du bør derfor give din router masser af plads til at boltre sig på.

Det er også en god idé at undgå at placere din router i nærheden af andre elektroniske apparater.

Mange danskere samler deres elektroniske apparater i et “teknologihjørne”, men det er altså en rigtig dårlig idé at placere din WiFi router der, da det vil forstyrre din internetforbindelse fra alle sider. 

Det er også en dårlig idé at placere routeren i køkkenet, da apparater såsom mikrobølgeovnen også vil interferere med din internetforbindelse. 

Væk fra varmekilder

Endnu et råd er at holde din router væk fra varmekilder. Din router vil præstere dårligere, hvis den står et sted, hvor den får det for varmt. Det kan f.eks. være en radiator eller andre elementer der giver varme i hjemmet.

Derudover er det heller ikke godt at placere den, hvor der kan forekomme fugt. Det er altså ikke en særlig god idé at placere routeren et sted, hvor den bliver udsat for temperatursvingninger, såsom vindueskarmen. 

Det er vigtigt at du beskytter din router mod varme, støv, fugt og temperatursvingninger, hvis du vil have det det mest optimale ud af din router.

Hvis du følger ovenstående råd, vil du få det mest optimale ud af din router og dermed den mest optimale internetforbindelse i dit hjem. Du kan læse mere om det her.

Router med eksterne antenner

Nogle WiFi-routere har én eller flere eksterne antenner, som kan vippes både vandret og lodret.

Du kan forbedre din forbindelse markant, hvis du justerer dem korrekt. Dette kan du gøre ved at pege dem i den retning, som du ønsker at modtage signalet fra. 

  • Hvis du vipper antennerne, så de er vandrette, så forbedrer du dækningen både opad og nedad, hvilket er meget velegnet, hvis din bolig er på flere plan. 

  • Hvis du derimod vipper antennerne til en lodret position, får du et bredere signal, hvilket er meget velegnet, hvis du har et meget stort/langt hus, eller en stor lejlighed, som er i ét plan. 

Du kan desværre ikke justere antennerne, hvis din router har interne antenner. Der findes dog avancerede routere, såsom Apple Airport Extreme, som bruger teknologien “beamforcing”.

Denne teknologi gør, at routeren automatisk forstærker signalet i retning mod de brugere, som er koblet op på netværket.

Kvaliteten på din trådløse router

Hvis du har modtaget din router fra din internetudbyder, har du muligheden for at tjekke, om kvaliteten af den er høj nok i forhold til dine behov.

Der er flere udbydere, som leverer en router i klassen "G". Er dette tilfældet, kan du, med fordel, udskifte din router med en i klasse “N” eller “AC”.

Du kan finde ud af, hvilken klasse din router har ved at se i manualen eller bagpå/under routeren. Her skal du se efter, om der står 802.11G, 802.11N eller 802.11AC.

Vi vil herunder lave en kort gennemgang af de forskellige klasser, så du kan se, hvilken klasse, der passer til dine behov. 

802.11G

Understøtter en maksimal hastighed på 54 Mbps og udsender det trådløse signal på den meget trafikerede 2.4 GHz frekvens.

802.11N

Er i stand til at udsende signalet med en hastighed på op til 300 Mbps ved at bruge 2 antenner, og helt op til 450 Mbps med 3 antenner.

Denne router kan både udsende det trådløse signal på den trafikerede 2.4 GHz frekvens og den mindre trafikerede 5 GHz frekvens.

Det er ved denne type router ofte muligt selv at skifte mellem de to frekvenser.

802.11AC

Nyeste skud på stammen hedder AC. Denne router er i stand til at udsende en maksimal hastighed på 7000 Mbps og udsender kun det trådløse signal på den mindre trafikerede 5 GHz frekvens.

De fleste enheder understøtter dog ikke en hastighed på mere end 1000 Mbps, men det er stadig omkring 20 gange hurtigere end klasse G. Du kan læse mere om denne klasse her

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er alle enheder, som kan modtage et signal fra en router i klasse “AC” endnu.

Du kan finde ud af, hvilken klasse din router har ved at se i manualen eller bagpå/under routeren. Her skal du se efter, om der står 802.11G, 802.11N eller 802.11AC.

Genstart routeren

Hvis din trådløse forbindelse driller, kan noget så simpelt som at genstarte routeren måske gøre store underværker og påvirke din internetforbindelse og -hastighed positivt.

Hvis din router har været tændt i lang tid, kan den nemlig miste ydeevne. 

Tag strømstikket ud, vent 10 sekunder, og sæt det i igen. Routerens lysdioder blinker, på en anderledes måde end de plejer, dette kan tage fra 10 sekunder og op til et par minutter.

Når dioderne ser normale ud igen, kan du prøve at få forbindelse til routeren igen. 

Bemærk: Brug ikke det lille reset-hul, som findes på de fleste trådløse routere. Hvis du bruger dette hul, vil routeren blive indstillet til fabriksindstillinger og din netværksopsætning vil gå tabt.

Du kan læse vores punktlige guide til at genstarte en router her, under tip nr. 3. 

Har du en god nok forbindelse?

Har du en god forbindelse til routeren, men oplever at dit internet er langsomt? Så er problemet nok, at du har brug for en hurtigere internetforbindelse.

Vi anbefaler dig derfor, at du kigger på, om du har behov for bredbånd eller måske fibernet.

Find-Internet.dk er din vej til en hurtig og billig internetforbindelse. Alt du skal gøre er, at finde frem til den udbyder, som lever op til dine behov, og lade vores søgemaskine gøre resten for dig.

Herefter finder vi frem til de bedste og billigste udbydere på markedet, så du kan træffe det rette valg til netop dine behov!

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk