Forskellen på Bredbånd og Internet [Vigtig viden]

Forskellen på Bredbånd og Internet

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 06. juni, 2024

Man høre ofte ordene bredbånd og internet blive brugt omkring de samme emner. Derfor er det nemt at blive i tvivl om, hvad er forskellen på bredbånd og internet. Jeg vil i denne artikel forsøge, at give dig et indblik i lighederne og forskellene på bredbånd og internet.

Der er ikke nogen forskel på bredbånd og internet. Både bredbånd og internet bliver brugt til at beskrive forskellige typer af internetforbindelser. Der er dog nogle mennesker, der kun bruger ordet bredbånd om adsl og coax forbindelser, mens alle forstår at internet er den brede betegnelse for en online forbindelse.

Hvorfor er der 2 ord for det samme?

Der er ikke nogen speciel god grund til at vi både bruger ordene bredbånd og internet når der ikke er nogen betydningsfuld forskel på dem. Man skal derfor dykke lidt ned i betydningen af disse ord for at forstå hvorfor vi har begge termer.

Hvad betyder Bredbånd?

Ordet bredbånd kommer fra det engelske term broadband, som vi har adopteret i det danske sprog. Bredbånd betyder en bred båndbredde data transmission, som transporterer mange signaler og trafiktyper.

Bredbånd er altså en mere specifik betegnelse for den type kablet forbindelse man kan få, hvor internet er en bredere term, som bruges mere generelt.

Mange bruger også udtrykket almindeligt bredbånd, hvor at de ofte snakker om bredbånd via telefonstikket og bredbånd via tv-stikket.

Man snakker om forskellige typer af bredbånd:

Hvad betyder internet?

Internet bruges som en betegnelse for et computernetværk, der er koblet sammen. Internet betyder derfor, om du har forbindelse til det globale data netværk.

Betegnelsen internet er derfor en bredere betegnelse end bredbånd og er derfor mere brugt i almindelige samtaler.

Man snakker om forskellige typer internet:

  • Internet via adsl (Telefonstik)
  • Internet via coax (Kabel tv)
  • Internet via fiber (Fibernet)
  • Internet via mobilt netværk (Mobilt internet)

Forskellen på de forskellige forbindelser

Når vi nu bruger betegnelserne bredbånd og internet på tværs af alle typer kabler, så kan det også være med til at skabe lidt forvirring omkring forskellen på dem.

Derfor har jeg lavet nogle sammenligninger af de forskellige typer forbindelser, så du nemt kan forstå, hvad forskellen er.

Forskellen på adsl og coax

Adsl står for internet via telefonstik og coax står for internet via kabel tv. Den store forskel er at telefonkabler er meget tyndere end tv kabler og derfor kan man få en meget hurtigere forbindelse via coax end adsl.

Internet via kabel tv kaldes også nogle gange internet via antennestik.

Du kan få op til 1000 mbit/s forbindelse med kabel tv, mens du max kan få 200 mbit/s via telefonstik. Adsl bredbånd vil næsten altid være den dårligste løsning, du kan få.

Forskellen på coax og fibernet

Coax står for internet via kabel tv og fibernet står for internet via fiber kabel. Den store forskel er at fibernet leveres gennem optisk fiber, som kan transportere 1000 gange så meget data, som et coax kabel kan.

Det skyldes at fiber er et glas kabel hvor coax er et kobber kabel. Fibernet også kaldet optisk fiber kan transporterer data med lysets hastighed.

Fibernet er derfor klart det hurtigste og mest stabile internet, vi har i Danmark. Det er dog ikke alle der kan få fibernet, da det kræver at selskaber kommer og graver kablerne ned i byen og ind i husene.

Der har coax en fordel, da vi alle har kabel tv kabler i vores hus og derfor altid kan få dette. Fibernet er også dyre da det kræver flere ressourcer for selskaberne at levere.

Forskellen på de kablet forbindelser og mobilt internet

Den primære forskel på de kablet forbindelser som adsl, coax, fibernet sammenlignet med mobilt bredbånd, er at mobilt bredbånd ikke kablet, men kommer via det mobile netværk.

Mobilt bredbånd er en trådløs router med et simkort i, som får forbindelse fra 4G og 5G netværket og sender det ud ligesom en normal router. Dette kan være den billigste og nemmeste løsning til at få internet i hjemmet.

Det dårlige ved det er, at et mobilt netværk ofte kan være mere svingende end et kablet netværk. Men bor du tæt på en mast, vil du kunne få rigtig hurtigt internet via mobilt bredbånd.

En anden ulempe ved mobilt internet er at du ikke ved alle abonnementer vil have ubegrænset internet. Nogle abonnementer har en begrænsning på mængden af data, du kan bruge.

Hastigheden ligger som regel mellem 20 og 70 mbit med 4G og noget hurtigere med 5G. Det kan derfor være bedre med en adsl forbindelse, hvis du har dårlig dækning.

Og du vil næsten altid få en bedre forbindelse med coax og fibernet end mobilt bredbånd.  

Hvilket bredbånd eller internet er bedst?

Når du skal vælge den rigtige forbindelse, er det vigtigt, at du tjekker, hvilke muligheder, du kan få på din adresse, før du vælger. Du kan indtaste din adresse på vores internet side og se, hvilke forbindelser, du kan få.

Det er også vigtigt at vælge en god internetudbyder, alle internetudbydere er ikke ens. Du kan læse mere om internetudbydere på vores side, dedikeret til dette.

Derfra er det op til dit behov, at vælge det rigtige internet. Hvis hastigheden er det vigtigste, skal du gå efter fibernet. Hvis du går efter en god forbindelse til prisen, er det mere almindelige bredbånd, coax, det bedste internet.

Og hvis du går efter det billigste, skal du kigge på coax eller mobilt bredbånd

Kasper Ottosen
Skrevet af

Kasper har med sine 5 års erfaring som elektriker og 5 års erfaring fra Find-internet.dk, er nu en af de eksperter der har rådgivet flest danskere med at skifte internetudbyder. Kasper har skrevet over 100 artikler om emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, som du kan læse på Find-internet.dk og Tjekbredbaand.dk