Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd?

Marie Halvorsen Munk Forfatter: Marie Halvorsen Munk
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad forskellen er på fibernet og bredbånd.

Fibernet og bredbånd er to forskellige typer af internetforbindelser og den primære forskel er selve hastigheden. Fibernet er den hurtigste type internetforbindelse, mens bredbånd er den type internetforbindelse, som de fleste danskere har.

Når du skal vælge mellem fibernet og bredbånd, er det væsentligt at tænke over, at fibernet ikke tilbydes i hele Danmark. Derfor er det vigtigt, at have tilgængeligheden af internetforbindelsen in mente, når du skal vælge mellem de to typer.

Hvad er fibernet?

Fibernet er en type internetforbindelse, som sendes via fiberoptik, hvilket gør den meget hurtigere end andre typer af internetforbindelser. Fibernet giver dig en stabil og hurtig internetforbindelse, hvilket er perfekt til streaming af video og spil samt andre data-krævende opgaver.

Fibernet har også ens upload og download hastigheder, hvilket vil sige, at man får en symmetrisk hastighed. Dette muliggør, at hastigheden og ydeevnen ikke nedsættes, hvis man er mange, der anvender det samme internet.

Den største ulempe ved fibernet er, at det ikke er tilgængeligt i hele Danmark på nuværende tidspunkt. Du kan her tjekke, som du kan få fibernet i dit område.

Hvad er bredbånd?

Bredbånd er en type internetforbindelse, som sendes gennem kobberkabler, og forbindelsen er derfor ikke så hurtig som fibernet. Bredbånd giver dig en pålidelig og stabil internetforbindelse, selvom den ikke er lige så hurtig som fibernet.

Der findes to typer bredbåndsløsninger: COAX forbindelse eller ADSL forbindelse.

Ved en COAX forbindelse, kommer forbindelsen gennem kabel-tv og ved en ADSL forbindelse, kommer forbindelsen gennem kobber ledninger. Kobberledninger giver ofte en lavere hastighed end COAX og fibernet.

Fibernet vs. Bredbånd - Hvad er forskellen?

Forskellen på fibernet og bredbånd er, at fibernet er hurtigere end bredbånd, da det sendes via fiberoptik. Fibernet er også mere pålidelig end bredbånd, da det ikke er afhængigt af vejret og er nedgravet i jorden.

Bredbånd er derimod mindre hurtigt og mere ustabilt end fibernet. Fibernet er dog ikke tilgængeligt i hele Danmark, så du skal være opmærksom på, hvilken type internetforbindelse, der er tilgængelig i dit område.

Den største forskel er hastigheden og du skal derfor gøre op med dig selv, om du ønsker en hurtig hastighed, hvorfor du så skal vælge fibernet, som din internetløsning.

Hvis du ønsker fibernet, men det ikke er tilgængeligt i dit område, kan du undersøge om det kan blive nedgravet

Marie Halvorsen Munk
Skrevet af

Marie er Digital Marketing Manager og står i spidsen for at kreere troværdigt indhold omkring internet.