Bredbånd Router | Simpel Guide [2024]

Bredbånd router

Oliver Vibjerg Søby Forfatter: Oliver Vibjerg Søby
opdateret Opdateret: 26. september, 2023

Er du på udkig efter en bredbåndsrouter? I så fald er du kommet til den rette artikel. Denne artikel fungerer som en guide, du kan bruge til at finde ud af hvilken bredbåndsrouter du skal vælge. 

Derudover kan du få svar på flere almindelige spørgsmål om bredbåndsroutere, såsom hvad de koster og hvorvidt du kan tage dem på farten. 

Hvilken bredbåndsrouter skal jeg vælge?

Der er flere ting, du bør tage højde for, hvis du er på udkig efter en ny bredbånd router. Vi har nedenunder opstillet nogle variable, som du bør have undersøgt inden du vælger din næste router. 

Generation af router

En af de vigtigste ting, du skal gøre op med dig selv, hvis du vil have en ny router, er hvilken generation af router du vil have. 

Generelt findes der 6 generation af routere, som hedder Wifi 1, 2, 3 osv. Derudover har hver generation også et teknisk navn.

Wifi standard Tekniske navn
Wifi 1 802.11b
Wifi 2 802.11a
Wifi 3 802.11g
Wifi 4 802.11n
Wifi 5 802.11ac
Wifi 6 802.11ax

Wifi 6 er den nyeste generation og derfor den der kan mest. 

Den primære forskel mellem de forskellige generationer er hvor lynhurtigt internet, der kan komme i gennem routeren. En router fra Wifi 6 kan klare en hastighed op til 9600 mbit/s, en router fra Wifi 5 kan klare en hastighed op til 3500 mbit/s, mens en router fra Wifi 4 kan klare en hastighed på 600 mbit/s. 

Vores anbefaling er at uanset hvilket bredbåndsabonnement du har, så bør du kun kigge på Wifi 4, 5 eller 6. Da de tidligere generationer er for outdated. 

Hvis du dermed har brug for et bredbånd med mere end 600 mbit/s hastighed, bør du kigge på enten Wifi 5 eller Wifi 6 routere, hvis du har under dette kan du godt klare dig med en Wifi 4 router. 

Dual Band

Dual Band betyder at en router kan fungerer på forskellige frekvenser. En router der kan være på både 2,4 GHz og 5 GHz, har i visse tilfælde en fordel over andre. 

Ved at have en router med dual band, så har du en bedre mulighed for at have en god og stabil forbindelse. Derfor anbefaler vi også at du får en router med dual band, selvom at en router uden også vil fungere helt fint. 

Dual Band giver en større sandsynlighed for en stabil internetforbindelse. 

Mesh router eller ej

Hvis du har et stort hjem med mange kvm eller har oplevet at visse kroger i dit hjem lider af ustabile internetforbindelser, så bør du overveje at få et Mesh router netværk. 

Mesh routere fungerer ved at du har en hoved router og så flere “punkter”, du kan sætte rundt omkring i huset. Disse punkter forbedre markant internettet, der hvor de er placeret. 

Afrunding

Svaret er derfor at du skal vælge den router, der passer bedst til dit behov. Hvis du ikke kender dit bredbåndsbehov, så bør du tage vores behovstest

Herefter bør du gennemgå de tre overstående punkter og så har du formentlig en god ide om hvilke egenskaber, din router skal have. Så er du klædt på at søge diverse hjemmesider igennem, der sælger routere. 

Hvad koster en bredbånd router?

Hvis du er på jagt efter en ny bredbåndsrouter er det rart at vide, hvor mange penge du skal forvente at bruge på det. 

Prisen på en bredbåndsrouter kan variere meget og afhænger generelt er flere faktorer. Generelt starter prisen for en router omkring 150 kroner og kan komme til at koste mange tusinde kroner. 

I nogle af de store elektronik butikker i Danmark, såsom Power og Elgiganten kan du endda købe routere, der koster op til 15.000 kroner. For den almindelige forbruger er disse routere dog ikke relevante. 

Generelt bør du læse vores forrige sektion af artiklen, for at finde ud af hvilke egenskaber din router bør have. Hvis du ved hvilke egenskaber, den skal have, er det nemmere at give et prisleje. 

Vi vil dog mene at de fleste kan få en god router, der passer til deres behov, for mellem 500 og 1500 kroner. 

Kan jeg tage bredbånd routeren med på farten?

Hvis du skal i sommerhus eller har en anden grund til at du gerne vil rejse rundt med din bredbåndsrouter, er det meget relevant at spørge om det er muligt at tage ens router med. 

Svaret er at det afhænger af et par ting. Hvis du har mobilt bredbånd, så kan du altid tage din trådløs router med, det er faktisk en af de største fordele ved at købe et mobilt bredbåndsabonnement. 

Det eneste der skal bruges for at sætte din mobil bredbånd router op er en stikkontakt og et sim-kort. Hvis du to ting sidder i routeren, vil du have trådløst internet. Hvis du vælger mobilt bredbånd, skal du enten have en 4g router eller 5g router.

Hvis du derimod har en anden form for bredbånd, f.eks. bredbånd via kabel-tv eller fibernet, så er det sjældent muligt at du kan tage din router med på farten. 

I de eneste tilfælde hvor det er muligt, er hvis at der hvor du rejser hen har præcis samme udbyder og samme bredbåndsabonnement. Hvis dette er tilfældet burde du teoretisk kunne tilknytte din router, der hvor du er rejst hen.

Oliver Vibjerg Søby
Skrevet af

Oliver er en dygtig forfatter hos Find-Internet, med over et års erfaring i branchen. Han er uddannet fra Aarhus Universitet med en bachelorgrad i HA Almen, hvor han erhvervede dybdegående viden inden for marketing og andre erhvervsdiscipliner. Kendt for sin evne til at skabe indhold, der er både engagerende og velresearchet, excellerer Oliver i at formidle komplekse emner på en tilgængelig måde, altid med forbrugerens interesser i fokus.